ВестиКонцерт легендарног београдског бенда „Електрични оргазам” у Зајечару

Концерт легендарног београдског бенда „Електрични оргазам” у Зајечару

„Електрични оргазам” — Концерт у зајечарском Омладинском центру

Легендарни београдски бенд „Електрични оргазам” ове године прославља 40 година постојања, и тим поводом креће на слављеничку турнеју по територији целе бивше Југославије. Бенд ће у оквиру поменуте турнеје наступити и у Зајечару у суботу, 28. марта.

„За нас је Зајечар одувек био рокерски град, јер када помислим на Зајечар, прва асоцијација ми је Зајечарска Гитаријада на којој смо са великим задовољством наступали много пута током свих ових година. Ипак, јако ми је драго што ћемо у Зајечару одржати и наш самостални концерт, и то у оквиру турнеје којом прослављамо 40 година бенда. Користим ову прилику да позовем и све наше фанове из Бора, Књажевца, Мајданпека и осталих околних места да дођу на наш рођендански концерт”, поручује Гиле пред концерт у Зајечару.

Урбана легенда каже да је бенд настао 13. јануара 1980. године након концерта групе „Леб и сол” у Дому синдиката, када су Срђан Гојковић Гиле, Љубомир Јовановић Јовец и Љубомир Ђукић Љуба отишли у боемску кафану „Морнар” (пошто у то време није било кафића) и одлучили да направе панк бенд. Име „Електрични оргазам” предложио је Гиле, пошто му је то прво пало на памет, желећи да на тај начин намерно провоцира и шокира тадашњи естаблишмент.

„Тог дана били смо на концерту групе ’Леб и сол’. Концерт је био супер, али то нама, који смо слушали то што смо слушали, с набујалом тинејџерском енергијом, једноставно није било довољно. Хтели смо нешто друго и после концерта смо отишли у кафану ’Морнар’. Била је, за то време једна уобичајена ситуација – нема конобара. Тако је и настала једна од наших првих песама ’Конобар’, а те исте вечери настао је и ’Електрични оргазам’”, сећају се чланови овог култног састава.

„Електрични оргазам” је у ствари био направљен само за један концерт, како би наступио као предгрупа „Хипнотисаном пилету”, бенду у којем је Гиле свирао бубањ, а Јовец гитару (дакле сами себи), јер нису знали ко да им буде предгрупа, а у то време је било уобичајено да сваки концерт има неку предгрупу.

Већ на овом првом концерту који су средином јуна 1980. године одржали у малој сали СКЦ-а изазвали су тотални делиријум и еуфорију у публици, и након концерта свима је било јасно да од тог тренутка „Хипностисано пиле” више не постоји, а да је „Електрични оргазам” постао главни и једини бенд.

„Чим смо одсвирали тај познати први концерт ’Електричног оргазма’ као предгрупа ’Хипнотисаном пилету’, одмах су сви у Београду сазнали за нас и постали смо бар ту звезде. За два месеца су сви у Југославији знали за бенд”, сећа се Гиле.

Од тада је прошло тачно 40 година, и за то време „Електрични оргазам” је променио много чланова и постава, преживео и надживео неколико ратова и држава, објавио много антологијских албума и песама, одржао много концерата и много пута подигао велику прашину, а био је и на ивици распада, али је опстао, и данас поносно и уздигнуте главе свакако представља један од најзначајнијих и најдуговечнијих рок бендова са ових простора.

Информације о цени карата и продајним местима биће накнадно објављене.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,801ПратилацаЛајкуј
4,396ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб