Timočka KrajinaBorKreći se održivo – Bor na dva točka: Objavljena edukativna brošura (VIDEO)

Kreći se održivo – Bor na dva točka: Objavljena edukativna brošura (VIDEO)

Kreći se održivo – Bor na dva točka: Objavljena edukativna brošura

Udruženje „Sigurne staze” iz Bora objavilo je edukativnu brošuru „Kreći se održivo – Bor na dva točka”, posvećenu osnovnim pravilima saobraćaja za bicikliste.

Brošuru možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Kreći se održivo – Bor na dva točka: Objavljena edukativna brošura

Brošura je nastala povodom obeležavanja Evropske nedelje održive urbane mobilnosti i namenjena je učenicima osnovnih i srednjih škola.

Cilj brošure je promocija gradskog biciklizma i prezentovanje sistema saobraćajnih pravila i usvajanja istih u procesu kontinuiranog učenja.

„Naš izdavački poduhvat nema komercijalni karakter već je zamišljeno da nastavno osoblje u svim osnovnim i srednjim školama u Boru, kao i učenici dobiju po primerak naše brošure. Zato ćemo u saradnji sa osnovnim i srednjim školama u Boru organizovati edukativne radionice o bezbednom učešću biciklista u saobraćaju”, navode iz Udruženja „Sigurne staze”.

U brošuri su predstavljene i funkcionalnosti prve GIS platforme za bicikliste u Republici Srbiji (www.bicibor.rs), kao i set mera i predloga kako unaprediti biciklistički saobraćaj na teritorij grada Bora.

Kreći se održivo – Bor na dva točka: Objavljena edukativna brošura

Između ostalog, čitaoci brošure se mogu upoznati i sa stanjem bezbednosti biciklista u saobraćaju, koja je to korisna oprema i alat potrebna biciklistima, kao i sa svim prednostima koje vožnja bicikla nosi sa sobom.

„Ono što pre svega nedostaje našoj zemlji je, sistemski i kontinuiran pristup u saobraćajnom obrazovanju i vaspitanju. Da nema sistemskog pristupa u poboljšanju i unapređenju saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja govori i podatak da u našoj zemlji ne postoji definisan plan i program nastave kao ni udžbenik posvećen ovoj temi”, ističu izdavači brošure.

Ideja koju zastupaju autori brošure i Udruženje „Sigurne staze” je uvođenje saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja kao nastavnog predmeta u škole.

Sticanje znanja i formiranje ispravnih stavova u vezi bezbednosti saobraćaja predstavlja kvalitetan osnov za dalju nadgradnju kod dece i odraslih, u ovoj oblasti.

Kreći se održivo – Bor na dva točka: Objavljena edukativna brošura

Na ovaj način, postiže se unapređenje nivoa bezbednosti saobraćaja, odnosno unapređenje ponašanja učesnika u saobraćaju, a samim tim i smanjenje broja poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama.

Autori brošure su Igor Velić, master inž. saobraćaja i Nenad Jevtić, dipl. pravnik.

Projekat „Kreći se održivo – Bor na dva točka” je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – AKT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,103PratilacaLajkuj
4,148PratilacaZaprati
1,240PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx