Село Криви Вир, код Бољевца, било је домаћин треће по реду „Кривовирске сиријаде”, јединствене манифестације где су посетиоци могли да пробају најбољи сир, који се производи у Србији.
Осим ове манифестације, село Криви Вир познато је и по месту где је избила Тимочка буна, а уједно је и традиционални сточарски крај, где је настао посебан сој овце – кривовирска жуја. Овде се налазе манастир Лозица и извор Пећура – извор Црног Тимока.
Управо поред извора Црног Тимока, окупили су се гости из различитих крајева Србије, како би уживали у природним лепотама овог краја, а организовали су и такмичење у спремању традиционалних јела.
„Наша деца овде учествују са фолклором, а ми као родитељи из Грзе смо дошли да пружимо подршку нашој деци, а уједно и учествујемо у припреми традиционалних јела”, каже Зоран Којадиновић, КУД „Цар Душан” Параћин.
„Наше Удружење постоји од 2003. године, трудимо се да то Удружење живи и даље, уз жеље да никада више не буде ратних инвалида. Једноставно волимо да долазимо на оваква дружења, као ово у Кривом Виру. Ми кроз ова дружења размењујемо мишљења и искуства и упознајемо нове људе”, рекао је Небојша Стојадиновић, председник Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида из Петровца на Млави.
Општина Бољевац наставиће да пружа подршку оваквим манифестацијама, али и пољопривредним произвођачима.
„Овакве манифестације су подржане од Министарства за бригу о селу и од стране локалне самоуправе. Ово су лепе манифестације како би наши пољопривредни произвођачи имали могућност да презентују своје производе. Криви Вир је специфичан по производима од сира, али и по природним потенцијалима који су добра прилика за развој туризма. Овде је право место где се сусрећу и производња и природне лепоте, тако да се надам да ће ова манифестација бити још масовнија”, истакао је Слађан Ђимиш, председник општине Бољевац.
На овогодишњој манифестацији окупило се више од четрдесет произвођача сира из целе Србије и више од хиљаду и по посетилаца.
„Донели смо печени сир, моја породица ради јединствени печени сир са домаћом сланином, говеђом пршутом, са маслиновим уљем и један нови укус са бибером и белим луком”, казао је Милан Милетић, Газдинство „Милетић”, из Александровца код Жупе.
„Нисмо први пут, доносимо овде наше производе, сиреве, качкаваље. У оквиру манастира имамо газдинство од око тридесетак крава. У понуди имамо различите сиреве, са разним додацима: са сремушем, паприком, топљене сиреве, маслац и многе друге. У манастиру бавимо се још производњом тамјана, мелема, траварица, ораховаче… Ко год може нека дође и проба наше производе”, рекла је монахиња Марта, манастир Суково код Пирота.
Поред сира, посетиоци су могли да пазаре и друге производе домаће радиности. Из Туристичке организације општине Бољевац поручују да из године у годину мештани бољевачких села организују све више оваквих манифестација, а то је права прилика да туристи у овом крају пробају специјалитете подно Ртња.
„Ово је једна од најпосећенијих манифестација на територији општине Бољевац. Ово је село које је и раније било познато по кривовирском качкаваљу. Из године у годину постаје једна регионална манифестација. На Сајму туризма у Београду, Туристичка организација општине Бољевац представила је ’Гастро дан’, где су посетиоци могли да се упознају са свим гастро манифестацијама овог краја”, каже Драган Милојевић, директор Туристичке организације Бољевац.
За све посетиоце „Кривовирске сиријаде” приређен је и културно-уметнички програм, у ком је учествовало је десетак КУД-ова из целе Србије. „Кривовирска сиријада” значајно се позиционирала и на туристичкој мапи Србије.
Овај медијски садржај суфинансиран је од стране Општине Бољевац. Ставови изражени у подржаном медијском пројекту, нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.