VestiKupovina nekretnine i stres – kako se nositi sa svim izazovima kad...

Kupovina nekretnine i stres – kako se nositi sa svim izazovima kad kupujete stan?

Kupovina nekretnine i stres – kako se nositi sa svim izazovima kad kupujete stan?

Kupovina nekretnine jedan je od najstresnijih životnih događaja kroz koji možete proći. Ukoliko prodajete stan u isto vreme kada tražite da kupite novi, stres i nervoza se udvostručuju. Zbog čega je kupovina stana toliko stresna?

Bez obzira da li kupujete nekretninu da biste u njoj živeli ili s namerom da je date u zakup, vrlo je moguće da će se celokupni proces negativno odraziti na vaše mentalno zdravlje. Anksioznost koja prati kupovinu stana/kuće zasniva se uglavnom na strahovima od promene, nepoznatog i od novih rutina.

Selidba utiče na sve oblasti našeg života, počev od putovanja na posao, preko premeštaja dece u drugu školu, do sklapanja novih poznanstava. Neretko imamo osećaj da treba da izgradimo nov život, pa pravimo razne kompromise da bismo se prilagodili promenama. Istraživali smo koje strategije možemo koristiti da smanjimo pritisak i nivo stresa dok prolazimo kroz proces kupovine stana i preseljenja. Pročitajte.

Napravite plan pretrage nekretnina

Istraživanje tržišta nekretnina je sasvim izvesno prvi korak koji trebate napraviti kada želite da kupite novi stan. Pretraga oglasa na internetu daće vam uvid u aktuelno stanje – kakva je ponuda, kako se kreću cene nekretnina, koje su lokacije atraktivne i dobre za stanovanje. Na osnovu ovih podataka može vam biti lakše da postavite budžet i odredite lokaciju, što u samom startu u velikoj meri pojednostavljuje traženje stana.

Ukoliko želite da kupite kuću ili stan u kvartu gde se nekretnine vrlo brzo prodaju, možda je najpametnije da angažujete profesionalce za pomoć. Agenti i eksperti iz oblasti nekretnina mogu da vas obaveste čim se na prodaju oglasi stan koji odgovara vašim zahtevima.

Apliciranje za kredit

Uporedo sa pregledanjem i obilaskom nekretnina napravite i nacrt svog budžeta. Kada imate jasnu predstavu o tome koliki stan možete priuštiti, značajno ćete suziti pretragu i tako uštedeti dragoceno vreme i novac. Ukoliko niste sigurni kako da kreirate finansijski plan, vaš onlajn kreditni savetnik može to uraditi za vas. Na jednom mestu možete pregledati nekretnine na prodaju, koje su cene po kvadratu, koliki bi bio iznos učešća za kredit, kao i kako da procenite svoju kreditnu sposobnost.

S obzirom da stambeni krediti uglavnom podrazumevaju dugoročno zaduženje (na 10, 20 ili čak 30 godina), sasvim je razumljivo zbog čega mnoge kupce nekretnina čine nervoznim. Digitalni broker za stambene kredite može umesto vas da istraži koje banke daju najpovoljnije uslove za stambeni kredit, kao i da li vam je isplativije da aplicirate za kredit sa fiksnom ili varijabilnom kamatnom stopom. Uz ove informacije i plan budžeta možete sa većom sigurnošću proći kroz ceo proces i pronaći nekretninu sa što manje neplaniranih troškova i nepotrebnog stresa.

Pregovarajte oko cene i obavezno uradite „inspekciju“ stana

Jedna od prednosti istraživanja tržišta nekretnina na koje možete računati jeste i poznavanje cena. Kada pronađete stan koji vam se dopada, možete slobodnije da pregovarate oko krajnje sume. Nije neuobičajeno da vlasnici nekretnina postave visoku početnu cenu, ostavljajući prostora za korekciju. Ako vlasnik nije voljan da snizi cenu, a znate da možete povoljnije proći u konkretnom naselju, možda ćete morati da odustanete.

U slučaju da dobijete željeno smanjenje cene, izdvojite dovoljno vremena za detaljnu inspekciju stana. Povedite osobu od poverenja koja se pritom razume u instalacije (ili angažujte eksperta) kako biste proverili da li je sve u stanu funkcionalno i da li nekretnina zaista vredi onoliko koliko ćete platiti. Na ovaj način smanjićete rizik od skrivenih troškova i stres koji dolazi sa iznenadnim popravkama odmah po useljenju.

Proverite dokumentaciju i uknjiženost stana

Čak i ako lako pronađete nekretninu koji vam se dopada, po povoljnoj ceni i na odličnoj lokaciji i uz to dobijete prihvatljivu ponudu od banke za kredit, ako stan nema „sređene papire“, stres neće izostati. Da biste preskočili probleme, pre nego što potpišete bilo kakav predugovor ili kupoprodajni ugovor, obavezno proverite investitora. Ako je reč o građevinskoj firmi koja dugo posluje i ima izvesnu reputaciju na tržištu, možete se pouzdati u kvalitet zgrade i svih radova u stanu.

Kupovinom novogradnje postajete prvi vlasnik nepokretnosti, ali to ne znači da ne treba da proverite svu ostalu dokumentaciju. Uvek je pametnije kupiti stan u zgradi koja već ima upotrebnu dozvolu, umesto da se oslanjate „na reč“ i obećanja investitora da će se to „uskoro“ desiti.

Kada kupujete stan u starogradnji, provera dokumentacije je još kompleksnija. Ko je vlasnik, da li je stan uknjižen, da li postoje smetnje da se vlasništvo prenese na vaše ime? Sve ove podatke možete pronaći u katastru za nepokretnosti. Pregledajte list nepokretnosti stana koji želite da kupite i uverite se da je stambena jedinica legalizovana, uknjižena i tako sigurna investicija vašeg novca.

Porazgovarajte sa advokatom oko svih pravnih aspekata i tako obezbedite kupovinu nekretnine sa što manje „birokratskih“ briga i stresa.

Dodatne strategije za upravljanje stresom kada kupujete stan

Ako ste nervozni zbog kupovine stana, prođite još jednom kroz sve korake. Imajte na umu da osećaj stresa znatno možete smanjiti ako znate šta možete priuštiti i ukoliko ste fleksibilni po pitanju lokacije. Nekada je dovoljno da razmotrite više stambenih naselja u željenom gradu, pa da pritisak popusti i proces prođe glatko. Ako su stanovi preskupi u kvartu u kom radite, razmislite o kupovini nekretnine u susednom kraju. Tako ćete po povoljnijoj ceni rešiti stambeno pitanje, a opet biti dovoljno blizu radnog mesta.

Takođe, nemojte se ustručavati da potražite svu profesionalnu pomoć koja vam je potrebna. Bankarski savetnici, agenti za nekretnine i pravnici mogu da pronađu i provere stan i poštede vas nepotrebnog gubljenja vremena i nerava. Uz pojednostavljena objašnjenja i sve važne informacije na jednom mestu moći ćete da donesete argumentovanu odluku i napravite smislen izbor.

Po potpisivanju ugovora i useljenju u stan, možete se radovati opuštanju sa najmilijima i druženju sa prijateljima u vašem novom domu. Nakon toga uglavnom se pokaže da je čitav put bio vredan preživljenog stresa.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,189PratilacaLajkuj
4,185PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub