ВестиЛајвстрим изложба „Поздрав из Зајечара – путовање разгледницама кроз време” 11. децембра

Лајвстрим изложба „Поздрав из Зајечара – путовање разгледницама кроз време” 11. децембра

Лајвстрим изложба „Поздрав из Зајечара – путовање разгледницама кроз време”

Народни музеј „Зајечар” у петак, 11. децембра, организује прво лајвстрим отварање изложбе „Поздрав из Зајечара – путовање разгледницама кроз време”, аутора Нине Погарчић, историчара уметности – вишег кустоса.

Догађај ће бити реализован у складу са епидемиолошким препорукама и мерама превенције против вируса COVID-19, а заинтересовани грађани ће бити у прилици да отварање изложбе прате уживо на Фејсбук страници Народног музеја „Зајечар”.

Разгледнице, као популарна визуелна форма, али и као веома заступљено средство комуникације у 20. веку, имају велику документарну вредност што их чини веома корисним материјалом за научна истраживања. Поред бројних информација које носе, оне представљају најраспрострањенији сликовни извор за проучавање урбаног развоја сваког града и надокнађују недостатак фото-архива, посебно из прве половне 20. века.

Као драгоцени сликовни извори, прикупљене разгледнице Зајечара чувају сећања о граду на Тимоку. Изабрани топографски мотиви на овим разгледницама приказују како је Зајечар током нешто више од једног века мењао свој лик, али и како су се упоредо са тим променама мењале и саме разгледнице, као носиоци информација о граду и времену.

С обзиром на временско раздобље које обухватају – од 1896. године до данас, разгледнице прате процес развоја и модернизације града – од појаве првих кафана, гостионица и чесме на калдрмисаном тргу крајем 19. века, преко подизања споменика, изградње нових јавних грађевина, улица, хотела, до уређења парк шуме Краљевица и шеталишта „Попова плажа“ на обали Црног Тимока почетком 21. века.

Од укупно 227 евидентираних топографских разгледница, на изложби је представљено 108 разгледница које се чувају у Народном музеју „Зајечар”, Историјском архиву „Тимочка Крајина” Зајечар, Матичној библиотеци „Светозар Марковић” у Зајечару, као и у приватној колекцији Миодрага Вучковића, пасионираног зајечарског картофила.

Почетак изложбе је заказан за 12 часова и 11 минута.

Изложба се одржава под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб