Timočka Timočka
Početna / Vesti / Lajvstrim izložba „Pozdrav iz Zaječara – putovanje razglednicama kroz vreme” 11. decembra
Lajvstrim izložba „Pozdrav iz Zaječara – putovanje razglednicama kroz vreme”

Lajvstrim izložba „Pozdrav iz Zaječara – putovanje razglednicama kroz vreme” 11. decembra

Narodni muzej „Zaječar” u petak, 11. decembra, organizuje prvo lajvstrim otvaranje izložbe „Pozdrav iz Zaječara – putovanje razglednicama kroz vreme”, autora Nine Pogarčić, istoričara umetnosti – višeg kustosa.

Događaj će biti realizovan u skladu sa epidemiološkim preporukama i merama prevencije protiv virusa COVID-19, a zainteresovani građani će biti u prilici da otvaranje izložbe prate uživo na Fejsbuk stranici Narodnog muzeja „Zaječar”.

Razglednice, kao popularna vizuelna forma, ali i kao veoma zastupljeno sredstvo komunikacije u 20. veku, imaju veliku dokumentarnu vrednost što ih čini veoma korisnim materijalom za naučna istraživanja. Pored brojnih informacija koje nose, one predstavljaju najrasprostranjeniji slikovni izvor za proučavanje urbanog razvoja svakog grada i nadoknađuju nedostatak foto-arhiva, posebno iz prve polovne 20. veka.

Kao dragoceni slikovni izvori, prikupljene razglednice Zaječara čuvaju sećanja o gradu na Timoku. Izabrani topografski motivi na ovim razglednicama prikazuju kako je Zaječar tokom nešto više od jednog veka menjao svoj lik, ali i kako su se uporedo sa tim promenama menjale i same razglednice, kao nosioci informacija o gradu i vremenu.

S obzirom na vremensko razdoblje koje obuhvataju – od 1896. godine do danas, razglednice prate proces razvoja i modernizacije grada – od pojave prvih kafana, gostionica i česme na kaldrmisanom trgu krajem 19. veka, preko podizanja spomenika, izgradnje novih javnih građevina, ulica, hotela, do uređenja park šume Kraljevica i šetališta “Popova plaža” na obali Crnog Timoka početkom 21. veka.

Od ukupno 227 evidentiranih topografskih razglednica, na izložbi je predstavljeno 108 razglednica koje se čuvaju u Narodnom muzeju „Zaječar”, Istorijskom arhivu „Timočka Krajina” Zaječar, Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković” u Zaječaru, kao i u privatnoj kolekciji Miodraga Vučkovića, pasioniranog zaječarskog kartofila.

Početak izložbe je zakazan za 12 časova i 11 minuta.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Možda će Vas zanimati

OJT Zaječar: Povećan broj slučajeva porodičnog nasilja u 2020. godini

Prema podacima iz Posebne evidencije OJT Zaječar u toku 2020. godine izrečeno je, od strane …

Drugo polugodište počinje 18. januara po modelu nastave koji se primenjivao od septembra

Drugo polugodište počinje u ponedeljak, 18. januara 2021. godine, a nastava za učenike osnovnih i …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica