ВестиЛегендарна игра „Solitaire” данас пуни 30 година

Легендарна игра „Solitaire” данас пуни 30 година

Игрица Microsoft „Solitaire”

Чувени Microsoft-ов пасијанс, игрица „Solitaire” која је научила свет да користи миша и троши невиђене количине времена за рачунаром, данас пуни 30 година. Игра је прво изашла заједно са Windows-ом 3.0, покренутим 1990. године, а и даље је игра 35 милиона људи месечно на 200 тржишта и 65 језика.

Windows 3.0 је прва популарна верзија Windows-а, која је продата у 10 милиона примерака. У то време су многи људи користили текстуални DOS на својим рачунарима и никада нису користили миша. Пасијанс је била можда прва апликација за „гејмификацију“, која је на шаренолик и веома заразан начин подучавала људе како да врше „drag and drop“. У игри (коју је програмирао Microsoft-ов стажиста Wes Cherry) чак је постојао и „boss mode“ који вам омогућава да искочи лажна прорачунска табела ако ваш „boss“ наиђе. То ипак није стигло у коначно издање Wиндоwс 3.0.

„Solitaire” није само велика „безумна“ забава, већ је и некада био начин да се грубо провери брзина вашег рачунара. Покренут је убрзо након што је Intel представио процесор „80286“, који је избацивао карте реалном брзином. Microsoft је очигледно закључао анимацију у складу са перформансама свог рачунара, међутим, до тренутка када се појавио Pentium процесор, он је радио са прилично добрим брзинама.

„Solitaire” је укинут у Windows-у 8, али Microsoft га је вратио за Windows 10 у 2015. „The Microsoft Solitaire Collection” сада има пет различитих модова, заједно са свакодневним изазовима, Xbox Live интеграцијама, па чак и такмичењима. Како би прославио годишњицу, Microsoft позива играче да се придруже његовом догађају са циљем да се обори рекорд у што више одиграних партија у једном дану.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб