Тимочка КрајинаКњажевацЛокални дигитални регистар Организација цивилног друштва за транспарентну сарадњу у општини Књажевац

Локални дигитални регистар Организација цивилног друштва за транспарентну сарадњу у општини Књажевац

Локални дигитални регистар Организација цивилног друштва за транспарентну сарадњу у општини Књажевац

На територији општине Књажевац, четвртој по величини у Републици Србији, постоји велики број активних удружења која ће, захваљујући пројекту „Локални дигитални регистар Организација цивилног друштва за транспарентну сарадњу у општини Књажевац” бити видљива и ван књажевачке општине. Представници удружења могу направити свој кориснички профил на порталу Локалног дигиталног регистра и подржати иницијативу за дигитализацију конкурса Општине Књажевац.

Успостављањем Локалног дигиталног регистра поједноставиће се процедура спровођења конкурса за финансирање програма или пројеката удружења, успоставиће се база података о удружењима која делују на подручју општине Књажевац и дигитализоваће се процес учествовања на конкурсу и извештавања о реализованим пројектима.

Од самог почетка пројекта идеја је била да се кроз сарадњу са представницима удружења и локалном самоуправом креира сајт који ће бити од користи свима. Локални дигитални регистар садржи податке о удружењима која имају седиште на територији општине Књажевац, али и ван ње, а која делују на њеном подручју. Садржи и одељак о конкурсу за доделу средстава за финансирање, односно суфинансирање програма од јавног интереса за општину Књажевац, водиче и смернице за припрему предлога пројекта, реализацију, припрему и достављање извештаја, као и обрасце за пријаву програма и достављање наративног и финансијског извештаја.

Интересовање грађана за овај пројекат је велико од тренутка настанка сајта, а из Центра локалне демократије ЛДА Књажевац позивају све оне који нису да се региструју и своје удружење учине видљивим.

У Кући партнерства налази се и „Тимочки клуб”, једно од најстаријих удружења које је кроз реализацију бројних пројеката заузело значајно место у пословном свету књажевачке заједнице.

Крајњи корисници су становници општине Књажевац, посебно директни корисници локалних удружења, којима ће бити унапређена могућност за партиципацију на локалном нивоу кроз транспарентан рад локалних удружења и локалне самоуправе.

Циљна група пројекта су удружења грађана која активно делују на територији општине Књажевац и која ће бити евидентирана у дигиталном регистру. Ово ће допринети да њихов рад буде препознат, добиће подршку у развоју капацитета за заступање својих корисника и прилику за учешће у доношењу прописа на локалном нивоу.

Пројекат „Локални дигитални регистар ОЦД за транспарентну сарадњу у општини Књажевац” реализује се уз подршку регионалног пројекта СМАРТ Балкан – Цивилно друштво за повезан Западни Балкан којег имплементира Центар за промоцију цивилног друштва (ЦПЦД), Center for Research and Policy Making (CRPM) и Institute for Democracy and Mediation (IDM), а финансијски подржава Министарство спољних послова Краљевине Норвешке.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,793ПратилацаЛајкуј
4,385ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб