Timočka KrajinaBorLokalni odbornici usvojili Odluku o izmeštanju teretnog saobraćaja iz centra Bora

Lokalni odbornici usvojili Odluku o izmeštanju teretnog saobraćaja iz centra Bora

28. sednica Skupštine grada Bora

Sednica Skupštine grada Bora, 28. po redu, nastavljena je danas, nakon što je protekle nedelje prekinuta usled nedostatka kvoruma. U nastavku je usvojeno još 27 tačaka dnevnog reda, dok su na prethodnoj sednici usvojene tri tačke.

Odbornici lokalnog parlamenta usvojili su Odluku kretanju teretnih vozila na teritoriji grada Bora. To znači da je zabranjen prolazak kamiona težih od 12 tona na teritoriji grada Bora i oni će biti usmereni na obilaznicu Bunar–Oštrelj. Ova zabrana važiće za sva teretna vozila teža od 12 tona, osim za vozila kojima Gradska uprava Bor izda posebnu dozvolu kako bi se obezbedilo snabdevanje pumpi i maloprodajnih objekata.

Aleksandar Milikić – gradonačelnik Bora

„Naš zadatak jeste da izmestimo teretni saobraćaj iz centra Bora kako bismo pre svega vodili računa o bezbednosti naših sugrađana, ali isto tako i kako bismo rasteretili saobraćajnu frekvenciju kroz grad Bor. Građani treba da znaju, da ne bude zabune, da oni delovi grada koji nemaju drugi pristup osim kroz grad, a to je pojas Industrijske zone u predelu ’Centroistoka’, moraće da teretna vozila koriste ulazak u grad, kao i onaj donji deo 7. juli. Ali svakako će biti mnogo manje teretnog saobraćaja nego danas”, istakao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Milikić je dodao da će se i u narednom periodu raditi na uređenju puteva, kako u gradu, tako i u borskim selima.

Aleksandar Milikić – gradonačelnik Bora

„Poslednje četiri i po godine na teritoriji grada Bora je asfaltirano i uređeno sada zajedno sa uređenjem grada, skoro 120 kilometara lokalnih puteva, kako seoskih tako i gradskih. To je stvar kojom ne treba politički da se hvalimo, već kao građani da se hvalimo. Ima još mnogo da se radi i da se gradi. Ima još mnogo puteva da se uređuju, prilazi zgradama, stambenim objektima, stvari koje nisu rađene godinama i decenijama. Što se tiče regionalnih puteva, koji nisu u nadležnosti Grada Bora, samo ću vas podsetiti da smo asfaltirali i neke državne puteve. Kao što je put ka Zlotu, kao što je delom jedan put iznad Bučja i tako dalje, iz razloga jer je bilo neophodno da se ti putni pravci stave na jedan viši nivo”, kazao je Milikić.

Odbornici opozicije nadovezali su se na to da teretna vozila i teška mehanizacija sada samo uništavaju putnu infrastrukturu.

Dragan Marković – odbornik u Skupštini grada Bora

„Želim da sugrađani čuju odgovore od ovde nadležnih i odgovornih ko će i u čijem trošku sve ono što je uništeno, popraviti? Na nekim mestima ulice se moraju ponovo asfaltirati. Postoje udubljenja od teških kamiona i trotoari su uništeni”, rekao je odbornik Dragan Marković.

Predrag Balašević – odbornik u Skupštini grada Bora

„Da li će na taj način grad biti čistiji i da li će naše ulice biti čistije jer kamioni neće prolaziti kroz centar grada? Ja mislim da neće. Neće iz jednog prostog razloga, jer svi prilazni putevi gradu Boru i u onim selima gde kompanija ’ZiJin’ širi svoje kopove ulaze kamioni, teška vozila, radne mašine sa prilaznih puteva”, kaže odbornik Predrag Balašević.

Milivoje Janošević – odbornik u Skupštini grada Bora

„Ova odluka je dobra, ali neće rešiti kompletnu putnu mrežu. Ova odluka neće popraviti postojeće stanje na terenu”, nadovezao se odbornik Milivoje Janošević.

Predsednik lokalnog parlamenta Dragan Žikić poručio je da pojedina teretna vozila moraju da dostavljaju robu trgovinama u gradu i da ova odluka ne sme da se zloupotrebi.

Dragan Žikić – predsednik Skupštine grada Bora

„Doneli smo odluku o kretanju teretnih vozila na teritoriji grada Bora jer su se uslovi stekli izgradnjom istočne zaobilaznice, kojom se omogućava da sva teretna vozila kompanije ’ZiJin’ idu tim putem, izbegavajući grad Bor. Na teritoriji grada Bora i na nekategorisanim putevima katastarskog broja 46/86 i 56/33 zabranjen je saobraćaj teretnih vozila i skupa vozila čija dozvoljena masa prelazi 12 tona. Ovo ne smemo da zloupotrebljavamo, jer moraju trgovine da se snabdevaju. Svesni smo da razojem grada Bora, neophodno je da se putnom mrežom moraju dostavljati materijali i oprema”, rekao je Žikić.

Odbornici Skupštine grada Bora usvojili su i Predlog Lokalnog akcionog plana zapošljavanja grada Bora za period od 2022. do 2023. godine. Lokalnim akcionim planom zapošljavanja ove godine predviđeno je 38,5 miliona dinara za programe samozapošljavanja, novog zapošljavanja, javnih radova i stručne prakse.

Na sednici je usvojena i Odluka o odobravanju kreditnog zaduženja borske „Toplane” od 300 miliona dinara, za nabavku uglja za tekuću grejnu sezonu.

Na ovoj sednici je razrešen dužnosti direktor Javno komunalnog preduzeća za stambene usluge „Bor” Slaviša Frišković, koji je iz ličnih razloga podneo ostavku, a za v.d. direktora imenovana je Suzana Bojkovski.

Između ostalog, usvojen je i Predlog Odluke o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta grada Bora za 2021. godinu, Predlog Odluke o izmenama Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Program o izmenama i dopunama Programa poslovanja Javnog komunalnog preduzeća „Toplana” Bor za 2022. godinu i Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Program o izmenama i dopunama Programa poslovanja Javnog komunalnog preduzeća za stambene usluge „Bor” Bor za 2022. godinu.

Usvojen je i Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Program o izmenama Programa
poslovanja Javnog preduzeća „Bogovina” Bor za 2022. godinu, Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Program rada Narodne biblioteke Bor za 2022. godinu, Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Program rada Muzeja rudarstva i metalurgije „Bor” za 2022. godinu, Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Program rada Ustanove „Centar za kulturu grada Bora” za 2022. godinu, Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Program rada Predškolske ustanove „Bambi” Bor za 2022. godinu, Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Program rada Centra za socijalni rad „Bor” za 2022. godinu, Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Program rada Ustanove Sportski centar „Bobana Momčilović Veličković” u Boru za 2022. godinu, Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Program rada Turističke organizacije „Bor” za 2022. godinu, Predlog Rešenja o razrešenju i imenovanju predsednika Nadzornog odbora Javnog komunalnog preduzeća „Toplana” Bor.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

23,864PratilacaLajkuj
4,045PratilacaZaprati
1,237PratilacaZaprati
160PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx