VestiMALA ISTORIJSKA ČITANKA TIMOČKE KRAJINE: 1. jul

MALA ISTORIJSKA ČITANKA TIMOČKE KRAJINE: 1. jul

Mala istorijska čitanka Timočke Krajine

Koristeći mogućnost koju pruža „Timočka” da se najveći mogući broj ljudi na pogodan način upozna sa istorijom Timočke Krajine pripremili smo zbirku važnih događaja i istorijskih ličnosti iz prošlosti našeg kraja. Ova zbirka namenjena je svima koji vole da upoznaju istoriju Timočke Krajine, za turiste i turističke vodiče i medije, za emisije o važnim datumima iz prošlosti Timočke Krajine.

Dogodilo se u julu

Na današnji dan, 1. jula 1942. godine, Komunistička partija je je pozvala seljake i građane Srbije da se protiv okupatora i njegovih saradnika bori „još složnije, smelije i nemilosrdnije”. Oblasni komitet za Timočku Krajinu uputio je radnicima, seljacima, poštenoj i rodoljubivoj inteligenciji poziv u borbu protiv okupatora.

U takvim proglasima posebno je dato uputstvo o čuvanju letine i da se ne dozvoli da naš život dođe u ruke neprijatelja. Narod je pozvan da ne daje život okupatoru i njegovim slugama, da uništava spiskove, onemogućava vršalica i da ubija okupatore i njegove sluge koji hoće da im oduzmu život. U nekim krajinskim selima su se pojavile male pokretne vršalice koje su, umesto onesposobljenih vršalica na parni i motorni pogon, koristili seljaci da noću, ručno ovrše svoje žito, da ga zatim sakriju od okupatora i tajno koriste za lične potrebe.

Na današnji dan. 1. jula 1894. godine, povodom velike suše koja je zadesila Timočku Krajinu, timočki episkop je uputio cirkularno pismo svim sveštenicima u kome im poručuje sledeće:

„Ovogodišnja teška letnja vrućina i beskišnost prete da nanesu ogromne štete našem narodu ovog kraja, a vrlo lako mogu donijeti i opasne po narodno zdravlje bolesti. Pa da ne bi ovoga bilo, nužno je da se sluge gospodnje, a sa njima i narod, obrate molitvama Gospodu bogu — u čijoj su ruci vremena i ljeta, život i sudba naša — te da bi se on smilovao i narod od mogućih teških i opasnih posledica po život i zdravlje sačuvao.
Toga radi naređujem Vam da odmah po prijemu ove naše Okružnice sveštenstvo sa narodom održi molepstvije za kišu, a neka sveštenstvo govori shodne pouke pozivajući se na kajanje za grehe i popravku vladanja.”

Kada je reč o klimi, o vrućini i suši, Timočka Krajina se ubraja u stepske predele gde se stalno smenjuju sušne i kišovite godine, čija su posledice oskudice u hrani. Tokom stogodišnjeg perioda bilo je pedeset sušnih i pedeset kišovitih godina, što znatno umanjuje prinose od poljoprivrede i ugrožavaju stočarstvo zbog nedostatka stočne hrane. Jedini izlaz iz pomenute situacije je izgradnja sitema za navodnjavanje čemu pogoduje prisutvo dve reke Dunava i Timoka.

 

Autor: Prim. dr sci. med. Petar Paunović / Timočka

Literatura
1. Mr Milica S. Bodrožić: Seljaštvo u Istočnoj Srbiji u narodnoj revoluciji, „Razvitak” broj 2, Zaječar/1976.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,102PratilacaLajkuj
4,147PratilacaZaprati
1,241PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx