VestiMALA ISTORIJSKA ČITANKA TIMOČKE KRAJINE: 13. jul

MALA ISTORIJSKA ČITANKA TIMOČKE KRAJINE: 13. jul

Mala istorijska čitanka Timočke Krajine

Koristeći mogućnost koju pruža „Timočka” da se najveći mogući broj ljudi na pogodan način upozna sa istorijom Timočke Krajine pripremili smo zbirku važnih događaja i istorijskih ličnosti iz prošlosti našeg kraja. Ova zbirka namenjena je svima koji vole da upoznaju istoriju Timočke Krajine, za turiste i turističke vodiče i medije, za emisije o važnim datumima iz prošlosti Timočke Krajine.

Dogodilo se u julu

Na današnji dan, 13. jula 1876. godine, dr Stevan Mačaj našao se u improvizovanoj bolnici u Zlotu koju je sam ustrojio da bi u njoj lečio ranjenike iz srpsko-turskog rata.

Bolnica je bila smeštena u prekrasnoj zlotskoj školi, dve velike mehane i u jednoj opštinskoj zgradi.

Stevan Mačaj
Foto: Wikipedia

Stevan Mačaj

Stevan Mačaj (Budim, 1829 – Beograd, 1. oktobar 1889) bio je lekar, dr medicine i hirurgije, hirurg i okružni fizikus u Knjaževcu, Zaječaru i Beogradu.
 
Korespondentni član Društva srpske slovesnosti od 21. januara 1862. Dopisni član naimenovan Srpskog učenog društva od 29. jula 1864.

Dr Stevan Mačaj je zbrinjavao oko 300 ranjenika od kojih su neki bili teško ranjeni, ali je bilo srpskih vojnika obolelih od tifusa i dizenterije.

U improvizovanim uslovima ranjenici i bolesnici nisu ležali na krevetima, već na slami. I pored takvih uslova smeštaja dr Mačaj je mogao dobro da radi svoj posao jer se tu našla i valjevska poljska bolnica sa svojim personalom i dobro snabdevena zavojnim materijalom.

Vršeći svoju dužnost kao lekar u srpsko-turkom ratu od 1876. do 1878. godine, dr Stevan Mačaj je vodio dnevnik u kome imamo očuvane opise raznih prilika i događaja u Zaječaru i okolini u to vreme.

 

Autor: Prim. dr sci. med. Petar Paunović / Timočka

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,102PratilacaLajkuj
4,147PratilacaZaprati
1,241PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx