ВестиМАЛА ИСТОРИЈСKА ЧИТАНKА ТИМОЧKЕ KРАЈИНЕ: 16. август

МАЛА ИСТОРИЈСKА ЧИТАНKА ТИМОЧKЕ KРАЈИНЕ: 16. август

Мала историјска читанка Тимочке Крајине

Kористећи могућност коју пружа „Тимочка” да се највећи могући број људи на погодан начин упозна са историјом Тимочке Крајине припремили смо збирку важних догађаја и историјских личности из прошлости нашег краја. Ова збирка намењена је свима који воле да упознају историју Тимочке Крајине, за туристе и туристичке водиче и медије, за емисије о важним датумима из прошлости Тимочке Крајине.

Догодило се у августу

На данашњи дан, 16. августа 1942. године, окружни начелник у Зајечару извештио је шефа Српске државне безбедности каква је пољопривредна ситуација на подручју округа.

„У народу влада нерасположење и забринутост за исхрану због одузетог жита. Жито се уопште не може купити ни по којој цени. У току овог месеца дато је грађанству – непроизвођачима града Зајечара по 4 килограма брашна на једног члана породице што је и исувише мало, обзиром на то да они немају других артикала за исхрану”, гласиле су речи окружног начелника.

Приближавање јесени и дуге хладне крајинске зиме доносило је становницима градова неспокојство због глади која се најављивала као зла коб фашистичке окупације.

 

Аутор: Прим. др сци. мед. Петар Пауновић / Тимочка

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб