VestiMALA ISTORIJSKA ČITANKA TIMOČKE KRAJINE: 2. jul

MALA ISTORIJSKA ČITANKA TIMOČKE KRAJINE: 2. jul

Mala istorijska čitanka Timočke Krajine

Koristeći mogućnost koju pruža „Timočka” da se najveći mogući broj ljudi na pogodan način upozna sa istorijom Timočke Krajine pripremili smo zbirku važnih događaja i istorijskih ličnosti iz prošlosti našeg kraja. Ova zbirka namenjena je svima koji vole da upoznaju istoriju Timočke Krajine, za turiste i turističke vodiče i medije, za emisije o važnim datumima iz prošlosti Timočke Krajine.

Dogodilo se u julu

Na današnji dan, 2. jula 1807. godine, Srbi su pobedili Turke u bici kod Štubika i Malajnice. Bila je to veoma značajna pobeda Srba u I srpskom ustanku, posle koje je uspostavljena kontrola nad celom teritorijom Timočke Krajine.

Boj sa Turcima započeo je Milenko Stojković, iz Poreča, a pritekao mu je u pomoć Karađorđe i ruski general Isajev. Pošto su se srpski ustanici i ruska vojska dobro rasporedili, 19. jula započela je borba na Štubiku i Malajnici. Ubrzo, posle nekoliko časova borbe, vojska vidinskog Mula-paše bila je potpuno razbijena i razbežala se kud koji. Mula-paša je jedva izvukao živu glavu umakavši u Vidin na jednoj vlaškoj kobili. Jedino se i dalje borio ozloglašeni Gušanac Alija sa izvesnim brojem vojnika u svome šancu.

Milenko Stojković — Prvi srpski ustanak
Foto: Wikipedia

Milenko Stojković — Prvi srpski ustanak

Srpski ustanici i ruska vojska zauzeli su 8 šančeva i ubili oko 1.500 turskih vojnika. Zaplenili su i oružje i opremu, dosta topova, pušaka, municije i đuladi, dobre turske konje i jedan sanduk pun dukata koje su srpski vojnici podelili između sebe na jednake delove. Pobeda u boju sa Turcima kod Štubika i Malajnice koštala je 200 poginulih srpskih ustanika i 15o ruskih vojnika.

 

Autor: Prim. dr sci. med. Petar Paunović / Timočka

Literatura
1. Strahinja Popović: Akta i pisma o boju kod Štubika i Malajnice 19. juna 1807, „Razvitak” broj 1, Zaječar 1979.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,102PratilacaLajkuj
4,147PratilacaZaprati
1,241PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx