ВестиМАЛА ИСТОРИЈСKА ЧИТАНKА ТИМОЧKЕ KРАЈИНЕ: 4. јул

МАЛА ИСТОРИЈСKА ЧИТАНKА ТИМОЧKЕ KРАЈИНЕ: 4. јул

Мала историјска читанка Тимочке Крајине

Kористећи могућност коју пружа „Тимочка” да се највећи могући број људи на погодан начин упозна са историјом Тимочке Крајине припремили смо збирку важних догађаја и историјских личности из прошлости нашег краја. Ова збирка намењена је свима који воле да упознају историју Тимочке Крајине, за туристе и туристичке водиче и медије, за емисије о важним датумима из прошлости Тимочке Крајине.

Догодило се у јулу

На данашњи дан, 4. јула 1948. године стављена је у погон термоелектрана „Звездан 1”, прва електрична централа предвиђена савезним Петогодишњим планом. Њена изградња је започета у јуну 1947. године.

На изградњи термоелектране „Звездан 1” радило се ударнички, без довољно алата, машина и материјала. Народ се радовао пуштању у погон ове електричне централе јер производња електричне енергије не само да је доприносила бржем привредном развоју, посебно рударству, него је побољшавала животни стандард и здравствени напредак, а тиме бржи општи развој подручја.

Термоелектрана „Звездан 1” радила је 12 година. Престала је са радом 1960. године када је потреба електричне енергије за руднике угља задовољена из других извора, а и због дотрајалости.

Термоелектрана „Звездан 1” била је смештена у згради данашње фабрике мерних трансформатора с леве стране пута Зајечар—Звездан.

 

Аутор: Прим. др сци. мед. Петар Пауновић / Тимочка

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,399ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб