VestiMALA ISTORIJSKA ČITANKA TIMOČKE KRAJINE: 4. jul

MALA ISTORIJSKA ČITANKA TIMOČKE KRAJINE: 4. jul

Mala istorijska čitanka Timočke Krajine

Koristeći mogućnost koju pruža „Timočka” da se najveći mogući broj ljudi na pogodan način upozna sa istorijom Timočke Krajine pripremili smo zbirku važnih događaja i istorijskih ličnosti iz prošlosti našeg kraja. Ova zbirka namenjena je svima koji vole da upoznaju istoriju Timočke Krajine, za turiste i turističke vodiče i medije, za emisije o važnim datumima iz prošlosti Timočke Krajine.

Dogodilo se u julu

Na današnji dan, 4. jula 1948. godine stavljena je u pogon termoelektrana „Zvezdan 1”, prva električna centrala predviđena saveznim Petogodišnjim planom. Njena izgradnja je započeta u junu 1947. godine.

Na izgradnji termoelektrane „Zvezdan 1” radilo se udarnički, bez dovoljno alata, mašina i materijala. Narod se radovao puštanju u pogon ove električne centrale jer proizvodnja električne energije ne samo da je doprinosila bržem privrednom razvoju, posebno rudarstvu, nego je poboljšavala životni standard i zdravstveni napredak, a time brži opšti razvoj područja.

Termoelektrana „Zvezdan 1” radila je 12 godina. Prestala je sa radom 1960. godine kada je potreba električne energije za rudnike uglja zadovoljena iz drugih izvora, a i zbog dotrajalosti.

Termoelektrana „Zvezdan 1” bila je smeštena u zgradi današnje fabrike mernih transformatora s leve strane puta Zaječar—Zvezdan.

 

Autor: Prim. dr sci. med. Petar Paunović / Timočka

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,102PratilacaLajkuj
4,147PratilacaZaprati
1,241PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx