VestiMALA ISTORIJSKA ČITANKA TIMOČKE KRAJINE: 5. jul

MALA ISTORIJSKA ČITANKA TIMOČKE KRAJINE: 5. jul

Mala istorijska čitanka Timočke Krajine

Koristeći mogućnost koju pruža „Timočka” da se najveći mogući broj ljudi na pogodan način upozna sa istorijom Timočke Krajine pripremili smo zbirku važnih događaja i istorijskih ličnosti iz prošlosti našeg kraja. Ova zbirka namenjena je svima koji vole da upoznaju istoriju Timočke Krajine, za turiste i turističke vodiče i medije, za emisije o važnim datumima iz prošlosti Timočke Krajine.

Dogodilo se u julu

Na današnji dan, 5. jula 1887. godine, rođen je u Beogradu dr Kosta Todorović. Iako Beograđanin, često je svojatan, ne bez razloga od strane Zaječaraca i smatran Zaječarcem.

A evo zbog čega: prvo, odrastao je u Zaječaru i u njemu završio gimnaziju 1906. godine. Drugo, pred balkanski rat 1912. godine, radio je kao lekar u odeljenju za unutrašnje bolesti Timočke stalne vojne bolnice. Treće, po završetku rata, od 1920. do 1924. godine bio je upravnik Timočke stalne vojne bolnice u Zaječaru. Nabrajanja o boravcima u Zaječaru dr Koste Todorovića nisu dovoljna da bi ga smatrali Zaječarcem. Njegova humanost lekara na delu, ljubav prema narodu i lekarstvu činili su ga građaninom svakog mesta u Srbiji i reklo bi se građaninom sveta.

Kosta Todorović (lekar)
Foto: Wikipedia

Kosta Todorović (lekar)

On je prvi i jedini prepoznao bolest tokom epidemije variole vere u Jugoslaviji, 1972. godine, jer je se s tim već sreo tokom Prvog svetskog rata.

O njemu kao čoveku i lekaru, najbolje govori izjava jednog od njegovih učenika i saradnika dr Živadina Perišića. Evo šta on kaže o dr Kosti Todoroviću:

„(On) je najveći narodni lekar koji je živeo među nama. Bila je to medicinska epoha Koste Todorovića, koji je za života postao legenda znanja i legenda humanosti”.

Bio je to „istinski čovek i lekar“ koji može da posluži kao večiti, neprevaziđeni uzor lekara na svim meridijanima.

 

Autor: Prim. dr sci. med. Petar Paunović / Timočka

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,102PratilacaLajkuj
4,147PratilacaZaprati
1,241PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx