Тимочка КрајинаЗајечарМатична библиотека „Светозар Марковић” Зајечар даровала књиге пензионерима прикупљене у акцији поводом...

Матична библиотека „Светозар Марковић” Зајечар даровала књиге пензионерима прикупљене у акцији поводом Међународног дана даривања књига

Матична библиотека „Светозар Марковић” Зајечар даровала књиге пензионерима прикупљене у акцији поводом Међународног дана даривања књига
Фото: Матична библиотека „Светозар Марковић” Зајечар

Матична библиотека „Светозар Марковић” Зајечар иницијативу прикупљања половне, нове и неоштећене књиге покренула је по четврти пут поводом Међународног дана даривања књига.

Први пут књиге су обогатиле фонд ШОСО „Јелена Мајсторовић”, затим су уручене деци корисницима Народне кухиње уз координацију и донацију школског прибора Црвеног крста у Зајечару. Прошле године у акцији „Читај и брзо оздрави” дариване су књиге за децу Дечијем одељењу зајечарске болнице, које су прикупили грађани и које је из свог фонда издвојила зајечарска Библиотека. Ове године у току месеца фебруара сакупљено је преко 470 наслова који су даровани Клубу за одрасла и старија лица „Златна јесен”, који делује у оквиру Центра за социјални рад у Зајечару.

Клуб „Златна јесен” представља место окупљања лица старијих од 60 година који се друже сваког радног дана уз кафу или чај, договарају се о планираним активностима, излетима, посећују редовно позориште и користе услуге Матичне бибилиотеке у Зајечару, захваљујући споразуму о сарадњи које су наведене установе склопиле са Центром за социјални рад. Ове године „Златна јесен” обележава јубилеј, 40 година постојања, а броји преко 150 чланова.

Матична библиотека „Светозар Марковић” Зајечар захваљује се грађанству на најбројнијем одзиву до сада у прикупљању књига, хуманитарној организанизацији „Феликс Ромулијана” и Основној школи „Десанка Максимовић” Зајечар. Посебну захвалност изражена је Центру за социјални рад у Зајечару за сталну подршку, те је и ова акција још једна потврда успешне сарадње двеју установа.

Директор Центра за социјални рад у Зајечару, господин Ненад Динуловић овом приликом захвалио се зајечарској библиотеци.

„Овом приликом желео бих да се захвалим Матичној библиотеци на дугогодишњој доброј и успешној сарадњи са Центром за социјални рад у Зајечару, а као плод те сарадње десио се и овај догађај. Захвалио бих се свим људима добре воље који су препознали значај и потребу спровођења једне овакве акције и који су донирали књиге, а ове године смо се директор зајечарске библиотеке Ђорђевић и ја договорили да добијене књиге Матична библиотека донира Клубу ’Златна јесен’. Ова акција има за циљ промовисање културе читања и писмености наших најстаријих суграђана, а уосталом са тим циљем је и потписан споразум Центра и Матичне библиотеке 2022. године. Још једном хвала свима на донацији и желим свим дамама да честитам предстојећи празник, 8. март”, казао је Динуловић.

Међународни дан даривања књига установљен је 2012. године и од тада се обележава сваког 14. фебруара широм света, са циљем промовисања књиге и читања првенствено код деце и припадника свих старосних група.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб