ВестиМЕЂУНАРОДНИ ДАН ВЕБА: Разлике између ИНТЕРНЕТА и ВЕБА

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ВЕБА: Разлике између ИНТЕРНЕТА и ВЕБА

Мушкарац користи мобилни телефон и интернет
Фото: Shutterstock, илустрација

На Међународни дан веба откривамо вам која су то три сајта најпопуларнија у свету и код нас, али и подсећамо вас на разлику о томе шта је интернет, шта веб и www.

Сваког 1. августа обележава се Међународни дан веба – информационог система World Wide Web препознатљивог по скраћеници www. Овај систем добио је сопствени дан, јер се сматра основом за развој информационог друштва и јер је већ 30 година примарна алатка за коришћење интернета.

Иако је светска мрежа неизоставан део свакодневице за више од 4 милијарде људи и даље постоје забуне око тога шта је интернет, а на шта се односи скраћеница за World Wide Web.

Част изузецима, али вероватно и ви не знате да интернет и веб нису синоними и да су то две различите ствари, иако их често користите за исто. Kад се каже веб не мисли се на интернет и кад се каже интернет не мисли се на веб. Макар би тако требало да буде.

Јан Kелер, из београдског одсека дигиталне агенције „Namics”, објашњава да је веб ужи појам од интернета: „Интернет је систем међусобно повезаних компјутерских мрежа, а веб је скуп различитих садржаја, који се налазе на тим мрежама. Између осталог, тај садржај може обухватити текст, дигиталне слике, видео и аудио записе и анимације, а наведени елементи су најчешће повезани један са другим и доступни су корисницима на веб страницама”.

Према подацима портала „Internet live stats” на свету постоји више од 1,7 милијарди веб страница, а резултати доступни на Alexa.com показују да су најпосећенији сајтови како у Србији тако и у свету Google.com, YouTube.com и Facebook.com.

„Веб се сматра зачетником и основом развоја информационог друштва, јер је омогућио једноставан и брз приступ најразличитијим информацијама. На мрежи лако можете пронаћи архивске снимке догађаја, који су обележили свет, послушати најактуелнији музички хит, погледати биоскопски репертоар, ступити у контакт са пријатељима који живе далеко, потражити посао или развијати сопствено пословање”, истиче Kелер.

Први сајт на свету
 
Први веб сајт представљен је 1991. године, и још га је могуће пронаћи на мрежи. Годину дана касније постављена је прва слика, а већ на 10. годишњицу веба постојало је више од 3 милиона сајтова међу којима је био и Google.com.

Развој веба значајан је и јер је утицао на појаву бројних послова у ИТ индустрији — од уређивања садржаја, до задатака софтверских инжењера: „Веб сајтови се могу правити помоћу различитих програмских језика. Неки од најзаступљенијих су Java и JavaScript чије основе српски софтверски инжењери савладавају већ током студирања”, напомиње Kелер.

Светску мрежу су створили инжењери Тим Бернерс Ли и Роберт Kајо пре тачно 30 година, како би омогућили научницима ЦЕРН-а (Европска организација за нуклеарна истраживања) да размењују информације. Њихов шеф био је један од људи, који није разумео идеју веба, али их је подржао поруком: „Нејасно, али интересантно”.

Можда и не знате да је интернет своје прве кораке направио у Америци? На свега четири рачунара, повезана кабловском везом, америчка војска створила је Арпанет (акроним од Advanced Research Project Agency Network), пра претка данашњег интернета. Била је то веза, дакле само четири рачунара, коришћена у истраживачке сврхе у једној универзитетској лабораторији, под контролом Министарства одбране Сједињених Америчких Држава.

Тим Бернерс Ли недавно је критиковао данашњи веб, који је назвао погрешним и позвао све да се промене на њему, јер нам је потребан нови веб…

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,793ПратилацаЛајкуј
4,390ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб