VestiMIDI 2.0 – promena muzičkog interfejsa prvi put za 35 godina

MIDI 2.0 – promena muzičkog interfejsa prvi put za 35 godina

Roland A-88MKII MIDI Keyboard Controller
Foto: Roland / Promo

Detaljna specifikacija MIDI 1.0 interfejsa objavljena je pre 35 godina i ona je između ostalog omogućavala proizvođačima instrumenata da ih povežu sa računarima. Ove godine, 18. januara, prihvaćen je novi MIDI 2.0 interfejs za koji se smatra da će doneti najveći napredak u muzičkoj tehnologiji u poslednjih nekoliko decenija. MIDI 2.0 doneće dvostranu komunikaciju kao i mnoge nove opcije, ali će zadržati i kompatibilnost sa starom specifikacijom.

Kompanije kao Roland, Native Instruments, Korg i Yamaha, koje su deo MIDI Manufacturers Association-a, stoje iza ovog unapređenja. Prvi muzički uređaj koji će dobiti novi interfejs biće Roland A-88MKII klavijatura, a u prodaji će se pojaviti u martu.

Opšte je mišljenje da je krajnje vreme za novi standard, jer 5-pinski DIN kablovi iz 80-ih godina prošlog veka nisu u stanju da prenesu audio visoke rezolucije. MIDI 2.0 specifikacija je spremna za digitalne konekcije, a za početak će se upotrebiti USB port.

Takođe, to će omogućiti lakše povezivanje i upotrebu instrumenata, sa profilima koji će se podešavati automatski prema zahtevanoj upotrebi i funkcijom nazvanoj „Property Exchange“, koja upotrebom JSON-a (JavaScript Object Notation) može da šalje detaljne informacije o konfiguraciji. To će muzičarima smanjiti vreme potrebno za prolazak kroz presete, što će im ostaviti više vremena za kreiranje muzike, a kao bonus dobiće funkcionalnosti koje nisu mogli da imaju sa MIDI 1.0 hardverom.

 

Izvor:pcpress.rs

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,340PratilacaLajkuj
4,210PratilacaZaprati
1,264PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub