Тимочка КрајинаБорМиликић: Министарство рударства и енергетике није дало сагласност за инсталирање модуларних нуклеарних...

Миликић: Министарство рударства и енергетике није дало сагласност за инсталирање модуларних нуклеарних реактора на територији града Бора

Миликић: Министарство рударства и енергетике није дало сагласност за инсталирање модуларних нуклеарних реактора на територији града Бора

Протеклих дана на друштвеним мрежама појавиле су се објаве о могућој изградњи нуклеарне централе у Бору. Тим поводом, градоначелник Бора Александар Миликић је одржао конференцију за новинаре, на којој је те објаве демантовао.

Одмах су затражени одговори од компаније „Serbia ZiJin Copper” и Министарства рударства и енергетике.

„У име локалне самоуправе, одмах смо још у петак поднели захтев компанији ’Serbia ZiJin Copper’ и Министарству рударства и енерегетике које је надлежно, да реагују по том питању и добили смо образложење. Пре свега, Министарство није дало никакву сагласност да се гради нуклеарна електрана, не само на територији града Бора већ и на територији комплетне територије Републике Србије”, истакао је градоначелник Миликић.

У саопштењу Министарства рударства и енергетике се наводи да компанија никада није разматрала могућност изградње модуларног нуклеарног реактора за производњу електричне и топлотне енергије.

„Компанија ’Serbia ZiJin Copper’ се определила да гради и користи обновљиве изворе енергије”, стоји у саопштењу.

Из компаније истичу да никада нису дали налог својим представницима да поднесу захтев Министарству рударства и енергетике за тумачење закона у вези са нуклеарном енергијом. Из компаније напомињу да им није познат допис Министарства рударства и енергетике који се појавио у јавности.

Министарство рударства потврдило је градоначелнику Бора Александру Миликићу да није разматрало могућност инсталирања модуларних нуклеарних реактора на територији града Бора. Такви производни погони нису предвиђени плановима развоја енергетске инфраструктуре у овом региону, наводи се у саопштењу Министарства.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,792ПратилацаЛајкуј
4,385ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб