Тимочка КрајинаБорМинистар унутрашњих послова Србије Александар Вулин присуствовао је показној вежби спасавања на...

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин присуствовао је показној вежби спасавања на планини Стол код Бора (ВИДЕО)

Фото: МУП РС

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин присуствовао је показној вежби спасавања угроженог становништва уз употребу хеликоптера на планини Стол код Бора, одржаној након заједничке обуке припадника Сектора за ванредне ситуације МУП-а и 63. падобранске бригаде Војске Србије.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин истакао је да се по први пут до сада ватрогасци-спасиоци обучавају да делују из хеликоптера и захвалио се 63. падобранској бригади Војске Србије на томе што су своја знања и искуства поделили са ватрогасцима-спасиоцима.

„Хоћемо да будемо најбољи и зато учимо од најбољих. Зато сарађујемо са Војском Србије и са 63. падобранском бригадом. Припадници Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова свакодневно учествују у акцијама спасавања и евакуације угроженог становништва и материјалних добара и за њихов правовремен и адекватан одговор потребно је константно усавршавање кроз обуке и курсеве. По први пут до сада, припадници Сектора за ванредне ситуације, имали су прилику да знања и вештине деловања из хеликоптера стекну од припадника 63. падобранске бригаде Војске Србије, најелитније војне јединице. Уверен сам да ће стечено знање успешно искористити и применити у акцијама спасавања људи и њихове имовине“, рекао је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Како је истакао министар Вулин, Министарство унутрашњих послова, поред улагања у опрему за Сектор за ванредне ситуације као што су најсавременија возила и специјализовани хеликоптери за гашење пожара, настоји да улаже у људе, односно да им омогући нове тренинге и обуке који ће им додатно унапредити њихову способност и вештине.

„МУП улаже у опрему за своје ватрогасце-спасиоце али МУП улаже и у њих, њихов развој и усавршавање. Ватрогасци-спасиоци показују своју способност, храброст и тимски дух свакодневно у различитим ванредним догађајима. Министарство унутрашњих послова настоји да им омогући нове обуке и тренинге које ће још више унапредити способност и спремност наших припадника ватрогасно-спасилачких јединица. Сектор за ванредне ситуације има осам специјалистичких тимова за спасавање из рушевина који већ користе алпинистичку опрему и реагују на неприступачним местима, а овом обуком надоградили су своја знања и способности”, поручио је министар Вулин и нагласио да ће Министарство унутрашњих послова наставити да улаже у цивилну заштиту, а посебно у све ресурсе који се користе у борби против пожара.

Министар унутрашњих послова уверио се у способност и обученост припадника Сектора за ванредне ситуације који су заједно са припадницима 63. падобранске бригаде извели завршну вежбу спасавања угрожених лица на неприступачним теренима, коришћењем алпинистичке опреме из хеликоптера.

На обуци, која је трајала 25 дана, инструктори припадници 63. падобранске бригаде Војске Србије су припаднике Сектора за ванредне ситуације обучили за спасавање угрожених лица коришћењем алпинистичке опреме из хеликоптера, као и другим вештинама као што су технике кретања у планини, верање по различитим објектима, извлачење хеликоптером помоћу ужета за брзо извлачење, повреде у планини и прва помоћ, као и спасавање уз употребу хеликоптера.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб