Timočka Timočka
Početna / Vesti / Ministarka Darija Kisić Tepavčević posetila Zaječar (FOTO)

Ministarka Darija Kisić Tepavčević posetila Zaječar (FOTO)

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević posetila je Zaječar. Tom prilikom, ona je zajedno sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem obišla Međuopštinsku organizaciju Saveza slepih Zaječar, Centar za socijalni rad i punkt za vakcinaciju u selu Vražogrnac. Takođe, ministarka Kisić Tepavčević posetila je i šestočlanu porodicu Grozdanović, u selu Vražogrnac kod Zaječara.

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je u Zaječaru da je cilj Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da se novim zakonskim rešenjima u oblasti socijalne zaštite građanima Srbije kojima je neophodna pomoć olakša pristup toj pomoći.

„Jedan od prioriteta kada su aktivnosti ovog Ministarstva u pitanju, jeste poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom. U toku je konkurs kojim se obezbeđuje finansiranje za 33 saveza i republička i pokrajinska. To obuhvata 513 organizacija osoba sa invaliditetom. Ove godine opredeljeno je 250 miliona dinara za finansiranje ovih udruženja. Na području grada Zaječara imamo 8 udruženja koja okupljaju 1.864 osobe. U toku 2021. godine opredeljena su sredstva 2.200.000 dinara za ova udruženja. Za rad Međuopštinske organizacije Saveza slepih Zaječar ove godine opredeljeno je 400 hiljada dinara”, istakla je Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević je dodala je da će Ministarstvo, u cilju obezbeđivanja adekvatnih uslova za rad ovog udruženja, ove godine opredeliti sredstva za rešavanje problema sa grejanjem i pozvala Međuopštinsku organizaciju Saveza slepih Srbije, ali i druge organizacije osoba sa invaliditetom sa područja Grada Zaječara, da se uključe u realizaciju kampanje „SRBIJA BEZ BARIJERA”, koju Ministarstvo realizuje u saradnji sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom Srbije.

Predsednik Međuopštinske organizacije Saveza slepih Zaječar Miroslav Đorđević zahvalio je ministarki Kisić Tepavčević na prilici da razgovaraju o mogućnostima za poboljšanje uslova rada i smeštaja osoba sa invaliditetom u tom gradu.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić sa ministarkom Kisić Tepavčević razgovarao je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Zaječaru, kao i o projektima za koje će se Grad truditi da realizuje ove godine.

„Moramo da počnemo da gradimo te objekte za socijalno i stambeno ugrožene koje smo predvideli na Popovoj plaži. Za sredstva smo konkurisali i kod nekih evropskih fondova. Što se tiče Saveza slepih, meni je zadovoljstvo što je Miroslav izneo mnogo konkretnih predloga u pravcu ministarstva i lokalne samouprave. Oni su Međuopštinska organizacija, i jeste da stoji taj problem da najviše izdvajaju gradove u kojima je sedište, maltene, sav novac koji je potreban, a da treba da se uključe i druge lokalne samouprave, na tome ćemo raditi i napravili smo neki model”, poručio je Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara.

U zaječarskom Centru za socijalni rad Kisić Tepavčević je podsetila da je nedavno usvojen Zakon o socijalnoj karti, koji omogućava da se najranjivije kategorije brže identifikuju i da postanu vidljivije u sistemu, kao i da je Ministarstvo započelo rad na izmeni Zakona o socijalnoj zaštiti.

Ministarka Kisić Tepavčević je zaposlenima u Centru za socijalni rad čestitala Međunarodni dan socijalnog rada, koji se obeležava svakog trećeg utorka u martu.

„Svi koji odluče da život posvete ovom zanimanju su hrabri, odgovorni, sposobni i krase ih najlepše ljudske osobine. Važnost rada socijalnih radnika posebno dobila na značaju u vreme pandemije COVID-19”, kazala je ministarka Kisić Tepavčević.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba za suzbijanje virusa COVID-19 prof. dr Darija Kisić Tepavčević obišla je danas vakcinalni punkt u zaječarskom selu Vražogrnac.

„Vakcinacija je jedini način da se pobedi korona virus. Beskrajno smo ponosni na činjenicu da je naša zemlja jedna od retkih koja u vreme epidemije COVID-19 ima dostupne vakcine i želimo da svakom građaninu ove zemlje budu dostupne”, navela je Kisić Tepavčević.

Prof. dr Kisić Tepavčević je zahvalila meštanima tog sela na velikom odazivu vakcinaciji.

Direktorka Doma zdravlja u Zaječaru dr Bojana Radojević rekla je da juče počela vakcinacija u zaječarskim selima i da je cilj da se obiđe 42 sela i da se stigne do najudaljenijih kuća.

Nakon toga, ministarka Kisić Tepavčević sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem obišla je šestočlanu porodicu Grozdenović u tom selu.

Porodica Grozdanović iz Vražogrnca živi od socijalne pomoći i u veoma teškim uslovima. Saša Grozdanović, glava porodice i otac četvoro dece, trenutno je nezaposlen i bavi se privatno građevinom samo kada ima posla, dok supruga Milica nigde nije zaposlena.

„Teško je. Ja sam građevinski radnik, moja supruga čuva decu, primamo socijalnu pomoć i dečiji dodatak, ali zaista je finansijski teško u današnje vreme podizati decu, tako da nam je svaka pomoć dobrodošla. Zaista smo zahvalni i nadam se da ćemo jednog dana moći uzvratiti svu pruženu pomoć”, kaže Saša Grozdanović, otac.

Mesečna primanja u vidu socijalne pomoći iznose 15.000 i dečjeg dodatka u iznosu od 10.000 dinara. Milica kaže da su im najneophodniji voda i kupatilo, a veš već 12 godina pere ručno.

„Nemamo vodu u kući, tako da nam je to najpotrebnije. Imamo pumpu u dvorištu, tako da su moja deca uvek uredna i čista, to svi mogu potvrditi, ali zaista je teško i iscrpljujuće sve prati na ruke. Nadam se da ćemo uskoro rešiti i taj problem, platili smo dve rate za priključak, pa ćemo videti”, kaže Milica Grozdanović, majka.

Dečaci Jovan, Goran, Ognjen i Novak kažu da bi najviše voleli da imaju kompjuter, mobilni telefon i igračke. Meštani Vražogrnca ovoj porodici pružaju pomoć u vidu hrane i garderobe za decu.

Ministarka je porodici Grozdanović uručila nov šporet, nov televizor, kao i paketiće za decu.

Takođe, ministarka je najavila da će učiniti sve kako bi Saša i Milica dečacima obezbedili sve za bezbrižno i zdravo odrastanje kakvo zaslužuju.

Možda će Vas zanimati

Timočki Zodijak: Dnevni horoskop za 16. april 2021.

Petak pred nama donosi energiju Sunca koje pravi kvadrat sa Plutonom. Ovo je aspekt koji …

Mestimično oblačno sa sunčanim periodima, najviša dnevna temperatura do 14 stepeni

U Srbiji ujutro hladno sa slabim mrazom, ponegde po kotlinama magla. U toku dana pretežno …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica