VestiMinistarka Zorana Mihajlović posetila Majdanpek i obišla novu toplanu na drvnu sečku

Ministarka Zorana Mihajlović posetila Majdanpek i obišla novu toplanu na drvnu sečku

Ministarka Zorana Mihajlović posetila Majdanpek i obišla novu toplanu na drvnu sečku
Foto: MRE

Ministarka za rudarstvo i energetiku Zorana Mihajlović posetila je Majdanpek i tom prilikom obišla novu toplanu na drvnu sečku. Takođe, Mihajlovićeva je obišla i domaćinstvo koje je koristilo subvencije za zamenu stolorije u ovom gradu i najavila olakšice za penzionere u okviru projekata za unapređenje energetske efikasnosti.

Nova toplana je prva u Srbiji koja je sa mazuta prešla na ekološki u potpunosti prihvatljiv energent, čime je emisija štetnih gasova svedena na nulu.

Ministarka Zorana Mihajlović posetila Majdanpek i obišla novu toplanu na drvnu sečku
Foto: MRE

„Ova lokalna samouprava je možda najbolji primer dobre saradnje sa Ministarstvom, sa kojim je zahvaljujući inventivnosti predsednika Opštine, već realizovano nekoliko projekata, između ostalih i nova toplana na drvnu sečku, za šta je država posredstvom Kancelarije za javna ulaganja uložila 4,5 miliona evra. Majdanpečani su pored kvalitetnog grejanja, dobili i znatno čistiji vazduh. Energetska efikasnost je naš nacionalni cilj i težimo da pomognemo svim građanima i građankama u svim delovima države, kako bismo što manje trošili energiju“, rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

Ministarka Mihajlović posetila je u Majdanpeku i jedno domaćinstvo, u kojem se zahvaljujući projektu Ministarstva rudarstva i energetike i lokalne samouprave menja dotrajala stolarija, uz sufinansiranje polovine troškova izvedenih radova, od strane države i Opštine.

„Obišla sam dom penzionera Dragana Nikolića koji je učestvovao u projektu zamene stolarije. Potrudićemo se i naći ćemo način da ljudima koji imaju niska primanja i penzionerima omogućimo da na svim javnim pozivima učestvuju i da polovinu sredstava, koliko plaćaju građani, plate na duži rok“ dodala je Mihajlović.

Mihajlović je ponovila da će javne pozive i za zamenu stolarije i za postavljanje solarnih panela Ministarstvo raspisati početkom godine i da će zajedno sa lokalnim samoupravama obezbediti 50 odsto sredstava.

U Opštini Majdanpek trenutno se realizuju tri projekta, koji za cilj imaju poboljšanje energetske efikasnosti.

Ministarka Zorana Mihajlović posetila Majdanpek i obišla novu toplanu na drvnu sečku
Foto: MRE

„Velika zahvalnost potpredsednici Vlade na saradnji u poslednjih godinu dana. U Opštini Majdanpek trenutno realizujemo tri projekta koji za cilj imaju poboljšanje energetske efikasnosti. Drago nam je da smo zahvaljujući ulaganju države dobili prvu toplanu na drvnu sečku, s obzirom na to da je 73 odsto teritorije opštine Majdanpek pod šumom“ poručio je Dragan Popović, predsednik Opštine Majdanpek.

Vladimir Stanković, načelnik Borskog okruga, rekao je da je zadovoljan što Majdanpek učestvuje u projektima koje sprovodi Ministarstvo.

„Imamo priliku da vidimo da jedna opština među prvim u okrugu koristi sve mogućnosti koje je omogućilo Ministarstvo kako bi uticala na smanjenje emisije štetnih gasova kroz rekonstrukciju toplane i zamenu stolarije u domaćinstvima, čime se značajno smanjuje zagađenje u gradu“, kazao je Stanković.

Za narednu godinu najavljeno je i potpisivanje ugovora o izgradnji još jedne toplane na drvnu sečku i komprimovani gas u gornjem delu Majdanpeka.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

23,693PratilacaLajkuj
3,959PratilacaZaprati
1,237PratilacaZaprati
160PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x