Тимочка КрајинаЗајечарМногобројни културни програми током лета у Зајечару и на Феликс Ромулијани

Многобројни културни програми током лета у Зајечару и на Феликс Ромулијани

Прес-конференција о планираним културним програмима током лета на Феликс Ромулијани

На Феликс Ромулијани, у Кули 19, код Зајечара, одржана је конференција за медије на којој је било речи о планираним културним програмима током лета.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић је најавио гостовање познатог холивудског глумца Џона Малковича на Феликс Ромулијани 8. августа ове године.

Прес-конференција о планираним културним програмима током лета на Феликс Ромулијани

„Биће изведена мултимедијална представа ‘Паклена комедија – исповест серијког убице’ у којој Џон Малкович наступа у пратњи Оркестра Бечке академије и Вроцлавског барокног оркестра. Наредне недеље почињу радови на припреми паркинга, како се не би десило оно што се догодило након концерта ‘Балканике’ када посетиоци сатима нису могли да напусте Ромулијану. Сада ће бити више људи, али ће бити припремљено више паркинга за неколико хиљада аутомобила и урадиће се једносмерни саобраћај тако што ће се до Ромулијане долазити као до сада, са главног пута, а одлазиће се преко Магуре до Звездана. Тај пут ће се проширити, ставиће се гребани асвалт, тако да ће посетиоци другим путем моћи да се враћају са Феликс Ромулијане. Очекује се да ће велики број људи доћи на овај централни културни догађај током августа, иако су предвиђене улазнице од 1000 динара, јер овако велики пројекат не би могао другачије да се реализује“ казао је Ничић.

Градоначелник Зајечара захвалио је на финансијској помоћи „Еликсир групи“ која је поред ГИЗ-а највише помогла да Џон Малкович готује на Феликс Ромулијани. Захвалио је такође и зајечарској пивари, „Штрабагу“, и „ZiJin“-у из Бора који је помогао да се смести екипа од педесетак људи, који, по захтевима рајдер листе, нису могли да се сместе у Зајечару.

Прес-конференција о планираним културним програмима током лета на Феликс Ромулијани

„Мислим да ће ово бити најсадржајније културно лето од када сам ја на челу града, а нисам од скоро ту, већ од 2004. године, ево скоро две деценије. Изабрали смо да Феликс Ромулијана буде круна и бисер културних дешавања, међутим ми имамо сваке недеље по један или два догађаја у сеоским месним заједницама и ја сам поносан на то. Готово да нема села које нема манифестацију. У питању су можда четири или пет села, али ће и она имати манифестције од идуће године, без обзира на то колико су велика. Те манифестације постају све значајније и окупљају на хиљаде људи. Круна тих догађања у селима биће ‘Башта Балкана’ која је од прошле године постала и део програма ‘Михољско лето’, које финансира Република Србија преко Министарства за бригу о селу“, додао је Ничић.

Ничић је подсетио да се „Зајечарско културно лето на Ромулијани“ већ одвија и поменуо концерте бразилског и египатског пијанисте.

Прес-конференција о планираним културним програмима током лета на Феликс Ромулијани

„У све ово се интензивно укључио ГИЗ, Немачка развојна агенција, која финансира доста програма и унапређење културне инфраструктуре. У току је други тендер за изградњу Визиторског центра на Феликс Ромулијани вредан 4,2 милиона евра. Та средства ми никада не бисмо могли сами да обезбедимо. Тек након изградње Визиторског центра моћи ћемо да позивамо већи број људи и да достојно промовишемо Феликс Ромулијану, јер сада немамо инфраструктру која је за то потребна. Већ 3. августа на Ромулијани је предвиђен концерт Боре Дугића, 6. августа Фестивал танга, а истог дана у зајечарском театру биће изведена представа француског позоришта из Лила. Концерт Павлине Радовановић, која живи у енклави у Ораховцу на Косову је 10. августа на Ромулијани, 18. августа предвиђен је концерт ‘Београдског Џез секстета’, а 21. августа ‘Вондер стрингса’. У зајечарском позоришту 19. и 20. августа гостоваће позоришне представе из Ниша и Смедерева.“

Градоначелник Ничић је похвалио зајечарско позориште и Народни музеј „Зајечар“ и истакао да заједно са Туристичком организацијом одлично раде свој посао.

Прес-конференција о планираним културним програмима током лета на Феликс Ромулијани

„Ово је права идеја да се велики број догађаја дешава на Феликс Ромулијани и мени је драго да су грађани са одушевљењем прихватили све ово. Према најавама, биће више посетилаца, него што смо ми очекивали. Сарадња између Народног музеја, позоришта и Туристичке организације даће неки нови поелт у туризму у Зајечару“, казао је Владимир Ђуричић, директор Установе НПТК ЦК „Зоран Радмиловић“ Зајечар.

Прес-конференција о планираним културним програмима током лета на Феликс Ромулијани

Како би туристички потенцијал био што боље презентован посетиоцима, сарадња Народног музеја „Зајечар“ са зајечарским позориштем и Туристичком организацијом биће на високом нивоу.

Церемонија отарања овогодишње „Зајечарске Гитаријаде“ и проглашење роконачелника предвиђена је 24. августа на Феликс Ромулијани. „Гитаријада“ ће бити одржана од 25. до 27. августа на Краљевици.

У току је избор такмичарских бендова и њих 10 ће ући у две полуфиналне вечери, а у финалу ће се четири бенда борити за титулу најбољег. Од гостујућих бендова у четвртак 25. августа натупиће „Бајага“, Седлар, „Валентино“ и „Texas Flood“. У петак 26. августа „Кербер“, „Пилоти“, „Ритам нереда“ и „Бендовер“, и у суботу 27. августа „Ван Гог“, „Гоблини“, „Канда, Коџа и Небојша“ и група „Алиса“.

Концерт Николе Врањковића на Феликс Ромулијани биће одржан 30. августа.

„Ово су за сада утврђени програми током августа, а биће их још“, рекао је Ничић.

Прес-конференција о планираним културним програмима током лета на Феликс Ромулијани

Ничић је овом приликом изразио задовољство што се прес–конференција на Ромулијани одржава пред промоцију часописа “Развитак” и што су присутни људи који су промовисали своје књижевно стваралаштво, али и друге облике стваралаштва, кроз овај часопис.

“’Развитак’ је најстарији и најсадржајнији часопис који није добио на значају онолико колико завређује, као и човек који га је створио и недавно нас напустио, Томислав Мијовић. Није добио место које му припада не само у култури нашег краја, него и Србије, али трудићемо се наредних годину, две, да све те грешке исправимо. Пре свега да Тома у свом граду добије заслужено место и да му се одужимо на начин који заслужује. Драго ми је што ‘Развитак’ од недавно уређује Власта Младеновић, који је моја генерација и који тај посао одлично ради. Имали смо период стагнације, али нећемо се враћати уназад, већ ћемо настојати да исправимо грешке и да не обрукамо Тому“, закључио је Ничић.

Покровитељ догађаја „Зајечарско културно лето на Феликс Ромулијани” је Град Зајечар, а организатори Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић”, Народни музеј „Зајечар”, Туристичка организација града Зајечара, уз велику помоћ пројекта „ЕУ за културно наслеђе и туризам” и Немачке агенције за сарадњу ГИЗ.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,399ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб