ВестиНа часу хемије: Апликација информише које су хемикалије безбедне за мешање

На часу хемије: Апликација информише које су хемикалије безбедне за мешање

Хемикалије

Они који имају бар основна знања из хемије знају да се неке хемикалије не мешају, али се лако заборави које су комбинације безбедне, а које пак не. Једна нова апликација би тај проблем могла да реши, будући да је креирана управо са циљем да безбедне хемијске комбинације одвоји од оних које то нису.

Експерти са калифорнијског универзитета Риверсиде креирали су апликацију ChemStor, која располаже подацима које је прикупила „Environmental Protection Agency”, а у оквиру којих је 9.800 хемикалија организовано у групе. На основу тога корисници добијају информације о томе које хемикалије могу да се мешају, или да се чувају у истом простору, а да не дође до опасних реакција.

Они који мисле да је оваква апликација непотребна могли би да се разувере ако прочитају да се годишње догоди око 4.500 повреда које су у вези са неправилним мешањем хемикалија. Највећи део незгода не дешава се у лабораторијама, већ у приватним домовима, а након мешања различитих хемикалија за чишћење, те би апликација то могла да спречи, или бар ублажи. До великих незгода долази и у фабрикама, где се хемикалије мешају током одлагања, па би и у тој области решење елиминисало велики број повреда на раду.

ChemStor је open-source апликација, па заинтересовани могу да је погледају на GitHub-у.

 

Извор: pcpress.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,849ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб