Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / На конкурсу „Градови у фокусу 2020” општини Кладово је додељено 4 милиона за енергетску санацију објекта Библиотеке
Библиотека „Центар за културу” Кладово: Конкурс „Градови у фокусу 2020”

На конкурсу „Градови у фокусу 2020” општини Кладово је додељено 4 милиона за енергетску санацију објекта Библиотеке

На конкурсу Министарства културе и информисања „Градови у фокусу 2020” подржана су 22 пројекта из исто толико градова и општина, у укупном износу од 83,4 милиона динара.

Поред Рековца, средства су опредељена за пројекте следећих градова и општина: Бојник, Врање, Александровац, Неготин, Прокупље, Прибој, Кањижа, Кнић, Црна Трава, Дољевац, Лебане, Љубовија, Велико Градиште, Горњи Милановац, Врњачка Бања, Смедеревска Паланка, Владичин Хан, Сурдулица, Сомбор, Рача и Кладово.

На конкурс је аплицирала општина Кладово, власник објекта – Библиотека „Центар за културу”. Одобрено је 4.000.000,00 динара за енергетеску санацију објекта у којој је Библиотека. Након санације дугогодишњег оштећења крова која је завршена децембра 2019. године, ово је следећа веома важна фаза која ће коначно санирати проблем са оштећеном електроинсталацијом након прокишњавања.

Улагања у овај објекат који пет деценија опслужује целу општину за сва културна и јавна дешавања, се наставља.

Иначе, ребалансом државног буџета услед пандемије вируса COVID-19, средства намењена овогодишњем конкурсу „Градови у фокусу” умањена су за близу 40 одсто у односу на почетак године, са 135 милиона на 83,4 милиона динара. И поред смањења укупног буџета Министарства, а самим тим и мањег износа намењеног конкурсу, Министарство културе и информисања инсистирало је на очувању конкурса „Градови у фокусу”, имајући у виду да се њиме обезбеђују неопходна средства за развој и обнову у највећем броју случајева девастираних објеката у којима се одржавају културни програми најразличитијих форми, што даје значајан подстицај даљем развоју културног живота у тим срединама.

Средствима додељеним на конкурсу „Градови у фокусу 2020” биће створен амбијент за квалитетније услове рада многих домова културе, музеја, архива, библиотека и других установа културе широм Србије.

Ове године на конкурс је стигло 60 пријава из исто толико јединица локалне самоуправе, од чега је 26 пријава било из градова и општина чији пројекти су већ подржани на претходним конкурсима, што је новина у односу на конкурсе ранијих година.

На досада одржаних пет конкурса „Градови у фокусу” Министарство културе и информисања определило је укупно 658.363.442 динара за 70 пројеката, чиме је у значајној мери повећан капацитет локалних самоуправа у области културе и дат велики импулс децентрализацији и деметрополизацији културног живота у Србији.

Можда ће Вас занимати

„Претфестивалско вече нове поезије Адама Пуслојића” у зајечарском позоришту

Одржано „Претфестивалско вече нове поезије Адама Пуслојића” у зајечарском позоришту

Уочи 29. Међународног позоришног фестивала „Дани Зорана Радмиловића”, у зајечарском позоришту синоћ је одржано „Претфестивалско …

29. Међународни позоришни фестивал „Дани Зорана Радмиловића” од 16. до 23. октобра у Зајечару [Програм]

29. Међународни позоришни фестивал „Дани Зорана Радмиловића” биће одржан у Зајечару од 16. до 23. …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница