Timočka KrajinaBorNa sednici Skupštine grada Bora usvojen drugi rebalans budžeta za 2022. godinu

Na sednici Skupštine grada Bora usvojen drugi rebalans budžeta za 2022. godinu

4. sednica Skupštine grada Bora

U Boru je održana četvrta sednica Skupštine grada Bora, a pred odbornicima lokalnog parlamenta našlo se 40 tačaka na dnevnom redu.

Na sednici su najpre potvrđeni odbornički mandati Marineli Vojinović ispred SNS-a i Miri Nikolić ispred Vlaške stranke „Most“, a one su na ovoj sednici i položile zakletvu.

Odbornici Skupštine grada Bora usvojili su drugi rebalans budžeta u 2022. godini, a nakon ovog rebalansa budžet je uvećan za 12,58 odsto i sada iznosi 5.859.672.507 dinara. Ovim rebalansom predviđeno je 100 miliona dinara za subvencije građanima koji nisu priključeni na sistem daljinskog grejanja za nabavku ogreva na teritoriji grada Bora, 300 miliona dinara subvencija JKP „Toplani“ za nabavku uglja i 40 miliona za kotao na mazut, kao i sredstva namenjena nabavci mehanizacije za komunalna preduzeća.

Zorana Gajić – načelnica Odeljenja za finansije i javne nabavke u Gradskoj upravi Bor

„Osnovni razlog izrade rebalansa je naredba štaba za vanredne situacije od 24.8.2022. godine u kojoj stoji obaveza Odeljenja za finansije i javne nabavke da rebalansom budžeta obezbedi 100 miliona dinara za subvencije – pomoć za nabavku ogreva svim domaćinstvima na teritoriji grada Bora koja ne koriste centralno grejanje. Istog dana je upućen zahtev za obezbeđenje finansijskih sredstava za kupovinu uglja za tekuću grejnu sezonu koji je Gradskom veću grada Bora uputio v.d. direktora JKP ‘Toplana’ Bor kako bi osigurali stabilan nastavak tekuće grejne sezone s obzirom da iz sopstvenog poslovanja nisu u mogućnosti da obezbede zahtevani iznos potreban za nabavku uglja. Takođe je upućen i zahtev za obezbeđenje subvencija za izvođenje radova u cilju stavljanja mazutnog kotla radi podizanja stepena sigurnosti grejanja. Još jedan od razloga izrade rebalansa budžeta je veće ostvarenje planiranih prihoda u periodu od 1.1. do 31.7.2022. godine. Predlog Odluke o izmeni i dopuni Odluke o budžetu grada Bora za 2022. godinu veći je u odnosu na usvojen prvi rebalans budžeta grada Bora za 2022. godinu za 12,58% odnosno za 737.102.496 dinara. Ukupna sredstva budžeta u iznosu od 5.859.672.507 dinara se sastoje od sredstava budžeta u iznosu od 5.451.970.955 dinara, sredstava sopstvenih izvora budžetskih korisnika u iznosu od 1.100.000 dinara i sredstava iz ostalih izvora u iznosu od 406.601.552 dinara. Gledano po programima u budžetu najveće uvećanje je kod programa Komunalne delatnosti za 502.442.471 dinara, zatim kod programa Socijalna i dečija zaštita 116.275.269 dinara, najmanje uvećanje je kod programa Lokalni ekonomski razvoja u iznosu od 1.710.914 dinara, a programi koji nemaju promene su Poljoprivreda i ruralni razvoj, Zaštita životne sredine, Zdravstvena zaštita i Eneregtska efikasnost i obnovljivi izvori energije“, obrazložila je Zorana Gajić, načelnica Odeljenja za finansije u Gradskoj upravi Bor.

Dragan Marković – odbornik u Skupštini grada Bora

Primedbe na drugi rebalans budžeta imali su odbornici opozicije Dragan Marković i Aleksandar Kulić koji su kritikovali zbog čega veliki deo novca odlazi na subvencije.

Aleksandar Kulić – odbornik u Skupštini grada Bora

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić istakao je da bi cena grejanja bila veća da Grad Bor ne subvencioniše „Toplanu“.

Aleksandar Milikić – gradonačelnik Bora

„Nažalost veliki deo novca i ovim rebalansom budžeta odvojeno je za subvencije, kako bismo mogli da prevaziđemo ovu svetsku krizu da građani Bora ne osete na svojoj koži i po svom džebu probleme koji postoje. Veliki novac odlazi na građane grada Bora koji se greju na centralno grejanje i 265 dinara bi danas koštala cena po kvadratu kada Grad Bor ne bi učestvovao u subvenciji ‘Toplane’. Hteli smo da budemo pravedni i prema građanima koji se ne greju na centralno grejanje i odvojićemo finansijsku pomoć koja iznosi od 10 do 15 hiljada dinara za nabavku ogreva“, poručio je, između ostalog, Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Na 4. sednici lokalnog parlamenta usvojene su i dopune odluke o teretnom saobraćaju, a prema ovoj odluci predviđa se zabrana prolaska teških kamiona na delu puta od skretanja ka Oštrelju prema Donjoj Beloj Reci.

Milivoje Janošević – zamenik gradonačelnika Bora

Takođe, usvojen je i Izveštaj o izvršenju budžeta grada za prvu polovinu 2022. godine, program kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji Bora, izmene lokalnog akcionog plana zapošljavanja, godišnji likvidacioni bilans Apoteke „Bor“.

Odbornici su usvojili i izmene i dopune statuta i programa poslovanja u delu javnog sektora i promene u nadzornim i školskim odborima.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,341PratilacaLajkuj
4,207PratilacaZaprati
1,264PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub