На територији града Зајечара до краја године постављање контејнера за одлагање амбалажног отпада

На територији града Зајечара до краја године постављање контејнера за одлагање амбалажног отпада

У Градској управи Зајечар одржан је састанак, на ком је било речи о донацији компаније „Делта“ граду Зајечару и комуналном предузећу у виду контејнера за сакупљање амблажног отпада.

Како је истакнуто овом приликом, до краја године на територији града Зајечара и у околним селима биће постављени контејнери за прикупљање стакла, хартије, лименки и пет амбалаже – пластике, како би се даље тај отпад рециклирао и како би се на тај начин очувала животна средина.

На територији града Зајечара до краја године постављање контејнера за одлагање амбалажног отпада

О овој донацији, градоначелник Зајечара Бошко Ничић разговарао је са представницима „Делта Пак“-а. Градоначелник Ничић се захвалио друштвено одговорној компанији и овом приликом рекао да је првобитна идеја била да то буде само папир и стакло, али биће омогућено пет амбалажа.

Бошко Ничић – градоначелник Зајечара

„Прва идеја је била да то буде само папир и стакло, сада је то проширено и на прикупљање лименки, радиће се и пет амбалажа – пластика, Потрудићемо се да у свим већим селима, где постоје продавнице, поставимо контејнере за пластични и стаклени отпад, као и да свуда у граду повећамо број специјализованих контејнера који су за сакупљање све четири врсте амбалажног отпада. Ово пре свега говори о озбиљности једне компаније, која жели да пре свега своје производе, јер они имају доста производа, прикупе и да поново рециклажом избаце, уместо да такав отпад завршава у природи. Када се рециклажом отпад врати у процес производње, то говори и о једној друштвеној одговорности компаније. Наша свест мора да се подигне на већи ниво када је у питању сакупљање отпада. Надам се да ће одговор наших суграђана на овакву једну донацију и помоћ наићи на разумевање и да ћемо прикупити једну већу количину отпада и да ће запослени у комуналном предузећу одговорно разврстати тај отпад. Нисам до сада био задовољан како се прикупља отпад, посебно пластика. Надам се да ће и грађани одговорно разврставати отпад, а не да завршава по њивама и у рекама, већ да заврши тамо где треба, а то је у центрима за рециклажу. На тај начин приближићемо се стандардима које имају европске земље“ поручио је Ничић.

Директор за одрживо пословање компаније „Делта Холдинг“ Тијана Копривица изразила је задвољство због састанка са градоначелником Зајечара Бошком Ничићем.

Тијана Копривица – директор за одрживо пословање компаније „Делта Холдинг”

„Драго ми је што смо успоставили још једну сарадњу која ће сасвим сигурно бити успешна, као што је то и до сада било. Оно што јесте циљ ‘Делта Пак’-а, као што је управљање амбалажним отпадом, јесте да помогне локалним заједницама да едукује становништво и да организују правилно одлагање и разврставање амбалажног отпада и других врста отпада. Због тога желимо да обезбедимо одређени број контејнера који ће пре свега бити постављени по сеоским заједницама, како би становништву обезбедили и пружили могућност да живе у чистом окружењу и да могу отпад да одложе на прави начин и на право место. Сав тај оптад биће прослеђен даље на рециклажу и ми ћемо поново употребити тај материјал, односно ту амбалажу, која би иначе завршила на некој депонији или у реци. Ово је само почетак сарадње. Настојаћемо да у граду Зајечару омогућимо и предавања за децу школског узраста, јер негде од деце све почиње. Желимо да утичемо на све грађане због чега је важно правилно збрињавати отпад и због чега је важно одлагати га на прави начин“ истакла је Копривица.

Уколико процес одлагања амбалажног отпада буде ишао у правом смеру, уколико грађани буду на прави начин користили контејнере, биће их још, јер само од грађана и њихове свести зависи количина посуда за одлагање отпада.