Тимочка КрајинаБорНационални савет Влаха у Бору обележио славу Светог Симеона Мироточивог (ФОТО +...

Национални савет Влаха у Бору обележио славу Светог Симеона Мироточивог (ФОТО + ВИДЕО)

Национални савет Влаха у Бору обележио славу Светог Симеона Мироточивог

Представници Националног савета Влаха у Бору обележили су своју славу, Светог Симеона Мироточивог.

Слава је обележена у просторијама Националног савета Влаха, уз резање славског колача и уз присуство великог броја званица и свештенства храма Светог Ђорђа у Бору, као и представника локалне самоуправе. Овогодишњи колачар био је Љубиша Репеђић, а следеће године колачар ће бити прим. др Синиша Челојевић из Неготина. Присутнима се обратио и отац Дарјан из борског храма Светог Ђорђа.

Национални савет Влаха у Бору обележио славу Светог Симеона Мироточивог

Национални савети Влаха почео је да слави Светог Симеона Мироточивог, јер је у записима у манастиру Хиландар, Стефан Немања – Свети Симеон Мироточиви први споменуо Влахе као народ који живи на овим просторима и њих 170 који су помагали изградњу Хиландара.

Новица Јаношевић – председник Националног савета Влаха Републике Србије

„Ову славу смо узели из једног историјског разлога, а то је јер је 1198. године Свети Симеон Мироточиви у Хиландарској повељи први пут споменуо Влахе, њих 170 који су помагали изградњу Хиландара. Тај податак је непознат јавности, али ми радимо на томе да актуелизујемо тај податак, јер још у то време Власи су постојали на овим просторима. На основу тих веродостојних података, можемо тврдити да су Власи живели на територији Србије у то време и мислимо да је ово прави дан када треба да узмемо да славимо. Ми поштујемо већински српски народ, живимо у Републици Србији и то је наша матична држава и већина смо верници Српске православне цркве”, истакао је Новица Јаношевић, председник Националног савета Влаха Републике Србије.

Национални савет Влаха у Бору обележио славу Светог Симеона Мироточивог

Према последњем попису у Србији живи 21.000 Влаха, али број Влаха изван ове земље далеко је већи, а то су сви они који говоре влашки као матерњи језик, додаје Јаношевић.

Национални савет Влаха у Бору обележио славу Светог Симеона Мироточивог

„Власи су по својој култури и традицији врло посебни као народ, као и по обичајима и језику. Влашки језик је био специфичан, јер није имао своје писмо, али је Национални савет Влаха стандардизовао писмо. Задовољан сам радом Националног савета Влаха и што успевамо да одржимо влашки језик”, нагласио је Јаношевић.

Слави Националног савета Влаха присуствовали су и градоначелник Бора Александар Миликић и његов заменик Миливоје Јаношевић.

Миливоје Јаношевић – заменик градоначелника Бора

„Власи су увек били лојални држави, како год да се она звала и давали су своје животе за ову државу, а то показују споменици широм овог подручја, од Пожаревца до Књажевца и Власи се никада нису делили. Знам да је Национални савет Влаха и у прошлом сазиву, а и у овом, учинио много добрих ствари, ту су и књиге и емисије и часописи. Оно што град Бор чини, а чине и други градови и општине у околини, јесте одвајање финансијских средстава за функционисање Националног савета Влаха и одвајаћемо и у будућности онолико колико будемо могли, како би сачували културни идентитет влашке националне мањине”, рекао је Миливоје Јаношевић, заменик градоначелника Бора.

Национални савет Влаха у Бору обележио славу Светог Симеона Мироточивог

Резању славског колача претходила је седница Извршног одбора Националног савета Влаха, на којој су донесени текући закључци о раду овог савета, као што су финансијски извештај, ангажовање ревизије, а било је речи и о пројектима који ће ове године бити реализовани у области образовања и културе. У наредном периоду циљ Националног савета Влаха биће израда граматике влашког језика и још боље образовање младих, који ће наставити влашку традицију.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,389ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб