Timočka Timočka
Početna / Vesti / Narodni muzej „Zaječar” priključio se globalnoj akciji rekreacije umetničkih dela
Narodni muzej „Zaječar”: Kreativna radionica „Varljivo leto 2020”

Narodni muzej „Zaječar” priključio se globalnoj akciji rekreacije umetničkih dela

Narodni muzej „Zaječar” uključio se u globalnu akciju pod nazivom „Rekreacija umetničkih dela”, koju je pokrenuo „Geti” muzej iz Los Anđelesa. Kulturna institucija „Geti” objavila je izazov putem društvenih mreža sa ciljem da se ljudi ohrabre da i dalje razmišljaju o umetnosti u ovim teškim vremenima.

„U karantinskoj kreativnoj igraonici pod nazivom ’Varljivo leto 2020’, igrali smo se umetničkim delima iz naših zbirki, počev od antičkih… Budući da je Narodni muzej ’Zaječar’ ustanova kompleksnog tipa sa odeljenjima i zbirkama iz različitih oblasti, ovogodišnje re-kreiranje, podstaknuto okolnostima epidemije COVID-19, odgovorilo je izazovu”, kažu u zaječarskom muzeju.

Rekreacijom sa dvema ženskim figurama, reklo bi se, na plaži, načinjen je privremeni prelazak iz oblasti arheologije na polje istorije umetnosti: dok je ležeća ženska figura u dubljem registru zasnovana na prikazu sa kasnoantičkog reljefa „Usnula Arijadna” iz carske palate „Feliks Romulijana” (III–IV vek), sedeća figura ispred nje oblikovana je prema uzoru – bronanoj statueti „Kupačica” Mihajla Tomića iz 1928.

Obe ove heroine bude sećanja na letnja uživanja: Arijadna – na mediteransko ostrvo Krit, gde je rođena, kao i na drugo – Naksos (Dija), gde je dospela sa Tezejem koji ju je tu i ostavio, da bi je pronašao Dionis; kupačica, sa druge strane, na jednom apstraktnom nivou – na bezbrižno blagovanje pokraj vode i na letnji mir, koji sobom uvek donosi rajsko predosećanje.

To je možda prilika da se još jednom podsetimo mitološke osnove „Arijadninog reljefa”: njeno kritsko poreklo ima osnove u dospevanju Europe na Krit. To se dogodilo kada ju je Zevs, pretvoren u belog bika, oteo i na leđima preneo na ostrvo.

Njen sin Minoj postao je vladar kritske države i oženio se Pasifajom, koja je, potom, osetila neprirodnu strast prema belom biku. Iz ove veze rođeno je čudovišno stvorenje Minotaur, koga su zatvorili u lavirint i prinosili mu žrtve u vidu mladića i devojaka. Da bi oslobodio Atinjane takve prinude, atinski heroj Tezej ubio je Minotaura u lavirintu iz koga je izlaz našao uz pomoć klupka, koji mu je dala Arijadna. Potom ju je poveo do Naksa, ali tu i ostavio.

Nesrećna Arijadna bila je na korak od samoubistva, kada je našao Dionis i sjedinio se sa njom u svetom braku. Na reljefu iz carske palate „Feliks Romulijana”, na bloku od belog mermera, Arijadna je prikazana usnula, nakon što ju je Tezej napustio.

„Kupačica” vajara Mihajla Tomića izlivena je u bronzi, ritmovana je na osnovu ekspresije telesnih pokreta, koji sugerišu da se lepa mlada žena sunča i uživa u blagodatima leta.

Veliki hronološki raspon između dva umetnička dela iz Narodnog muzeja „Zaječar”, u re-kreiranoj sintezi, pobuđuje razmišljanja na temu leta 2020, koje se, po svemu sudeći, razlikuje od dosadašnjih i po nemogućnosti dospevanja do mediteranskih i drugih egzotičnih destinacija.

Možda je autoru ovog sintetičkog prikaza, prof. Goranu Janićijeviću, upravo to bilo na umu – da skrene pažnju na mogućnost “novog” otkrivanja lepote odmaranja u samom gradu, smeštenom na ušću dvaju Timoka. Na taj način, novi kontekst umetničkih tekovina omogućava i novu perspektivu sagledavanja životne stvarnosti.

Možda će Vas zanimati

Timočka — Nestanak struje

Pojedini potrošači u Lenovcu, Lasovu i Zaječaru danas bez struje

Zbog radova na električnoj mreži danas, 22. oktobra, bez napajanja električnom energijom biće potrošači u …

Jesen, devojčica šeta

Jutro hladno, ponegde sa maglom, tokom dana pretežno sunčano i toplije

U Srbiji jutro hladno, ponegde sa maglom koja se može zadržati i duže tokom prepodneva, …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica