subota , 07. decembar 2019.
Početna / Vesti / Naučnici kreirali holograme koji mogu da se vide, čuju i osete
Multimodal Acoustic Trap Display (MATD)
Foto: YouTube / Screenshot

Naučnici kreirali holograme koji mogu da se vide, čuju i osete

U poslednje vreme se pojavljuje sve više holograma, pa su čak stigli i do cirkusa koji umesto pravih slonova prikazuje one koji su nastali upravo iz ove tehnologije. Istraživači sa Univerziteta u Sussexu otišli su još dalje, te kreirali holograme koji ne samo da mogu da se vide, već i čuju i dodirnu.

U izveštaju koji opisuje ovaj projekat govori se o uređaju koji je dobio ime Multimodal Acoustic Trap Display (MATD), i koji koristi ultrazvučne talase za pomeranje polistirenske niti koja mapira oblik holograma, koji se potom popunjava crvenim, plavim i zelenim LED svetlima. Budući da se nit kreće veoma brzo ljudsko oko može da vidi samo konačni oblik holograma, što podseća na tehnologiju u okviru koje veliki broj nepokretnih frejmova formira pokretnu sliku. Ultrazvučni talasi pored slike nude i zvuk, te osećaj fizičke senzacije koja stvara utisak da hologram može da se dodirne.

Kreatori novog holograma planiraju sistem sa još više niti koje bi omogućile detaljnije slike, te celokupno iskustvo, i ističu da to nije daleko od realnosti, budući da je prototip kreiran od dostupnih komponenti koje nisu zahtevale velika ulaganja.

 

Izvor: pcpress.rs

Možda će Vas zanimati

Steam

Steam uklanja hiljade igara iz prodavnice

Kao što periodično detaljno očistimo kuću kako bismo iz nje izbacili nepotrebne stvari, tako je …

Twitter — Hide Reply funkcija

Twitter omogućio sakrivanje odgovora na tvitove

Nakon nekoliko meseci testiranja do Twitter korisnika je konačno stigla opcija za sakrivanje komentara ispod …

Komentari

avatar
  Pretplati se  
Obavesti o

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica