ВестиНеочекивани узрок вишка килограма

Неочекивани узрок вишка килограма

Дебела и мршава верзија девојке
Фото: Fotolia, илустрација

Разлог више да спавате у мрклом мраку.

Ако се и вама дешава да заспите уз омиљену серију, а муку мучите с неколико килограма вишка, требало би да промените навике… Недавно спроведена америчка студија показала је да спавање уз светло или укључен телевизор доводи до скупљања вишка килограма.

„Гашење светла пре него што заспите може бити од користи ако желите да смањите ризик од гојазности. Изложеност вештачком светлу током ноћи ремети лучење хормона мелатонина, и природни циклус спавања”, наводи се у студији коју су спровели научници са америчког Института за здравље и животну средину.

То може да поремети свакодневне осцилације хормона стреса и да утиче на друге метаболичке процесе на начин који води гомилању килограма.

Током ове студије, коришћени су подаци о здравственом стању и навикама више од 44.000 жена старости између 35 и 73 године, а научници су утврдили да жене које спавају уз осветљење (лампу или телевизор) имају за 17 одсто виши ризик да током пет година добију пет или више килограма.

Хронична неиспаваност и проблеми са спавањем су одраније познати као фактори ризика за гојазност, што због утицаја на расположење, што због промена у хормонској равнотежи у организму.

Ако вас мучи вишак килограма, а дешава вам се да заспите уз ТВ, обратите пажњу. Натерајте се да га искључите, ништа вас не кошта да пробате.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,399ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб