Тимочка Тимочка
Почетна / Тимочка Крајина / Бољевац / Нова траса коридора кроз источну Србију: Погледајте куда ће пролазити државни пут Параћин–Зајечар–Неготин
Нова траса коридора кроз источну Србију: Државни пут Параћин–Зајечар–Неготин
Фото: МГСИ

Нова траса коридора кроз источну Србију: Погледајте куда ће пролазити државни пут Параћин–Зајечар–Неготин

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре огласило је рани јавни увид поводом израде просторног плана подручја посебне намене инфраструктурног коридора државног пута ИБ реда Параћин–Зајечар–Неготин. Циљ израде је, како се наводи обезбеђење услова за изградњу, опремање и функционисање државног пута ИБ реда, Параћин–Зајечар–Неготин, као и за развој и функционисање других магистралних инфраструктурних система у коридору.

Коридор планираног државног пута ИБ реда почиње од постојеће петље Параћин на коридору аутопута Е-75 Београд–Ниш. Од ове петље, коридор државног пута ИБ реда, у правцу истока пролази кроз територије општина Параћин и Бољевац и града Зајечара (заобилазећи грађевинско подручје са севорозападне стране), након чега иде у правцу севера и пролази кроз делове територија града Бора и општине Неготин све до уласка у грађевинско подручје насеља Неготин.

Оквирна површина подручја просторног плана је око 1.339 км2, а дужина планираног пута 132,7 км.

Израдом и усвајањем Просторног плана подручја посебне намене инфраструктурног коридора државног пута ИБ реда Параћин–Зајечар–Неготин обезбедиће се неопходни плански и просторни услови за повезивање коридора X (ауто-пут Е-75) и коридора VII (река Дунав), односно коридора X и државних путева ИБ реда бр. 36 и бр. 35 који представља тзв. Тимочку магистралу и повезује планско подручје са осталим деловима Србије као и са Бугарском и Румунијом.

Поред бољег повезивања са непосредним и ширим међународним окружењем, најзначајнији интрарегионални ефекти реализације коридора огледају се у побољшању регионалне позиције у домену приступачности и у саобраћајном растерећењу урбаних подручја (пре свега обилазницом Зајечара али и других мањих насеља), наводи се у плану.

Нова траса коридора кроз источну Србију: Државни пут Параћин–Зајечар–Неготин
Фото: МГСИ

Планирана траса

Планирана траса државног пута ИБ реда почиње од постојеће петље Параћин на ауто-путу Е-75 деоница Београд–Ниш и пружа се дуж постојећег државног пута ИБ реда бр. 36 до Зајечара, кроз територије општина Параћин и Бољевац (обилазећи грађевинска подручја појединих насеља), односно града Зајечара.

За део трасе преко превоја Честобродица, у склопу израде идејног решења, истражиће се најповољнија могућност његовог пролаза.

У наставку, непосредно испред града Зајечара, траса напушта постојећи коридор и обилази грађевинско подручје Зајечара, добијајући улогу западне обилазнице.

Након тога планирана траса се даље пружа ка северу и Неготину дуж коридора државног пута ИБ реда бр. 35, кроз територије градова Зајечар и Бор, као и општине Неготин. Овај део трасе пута се највећим делом поклапа са постојећим државним путем ИБ реда бр. 35 и завршава се на уласку у Неготин.

За читаву трасу државног пута ИБ реда, планира се и пројектује траса пута за брзину од 80 до 100 километара на час.

Подсетимо, одлука о изради просторног плана донета је крајем августа.

Обрађивач посторног плана је Институт за архитектуру и урбанизам Србије, а рани јавни увид трајаће до 26. октобра 2020. године.

Можда ће Вас занимати

Сунце, магла

Ред магле, ред сунца, највиша дневна температура до 11 степени

У Србији ујутро слаб мраз, местимично магла и ниска облачност, која ће се у нижим …

Људи шетају

Преподне облачно и суво, касније разведравање

У Србији ујутро местимично слаб мраз и магла. Ујутро и преподне претежно облачно и суво, …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница