Timočka Timočka
Početna / Timočka Krajina / Boljevac / Nova trasa koridora kroz istočnu Srbiju: Pogledajte kuda će prolaziti državni put Paraćin–Zaječar–Negotin
Nova trasa koridora kroz istočnu Srbiju: Državni put Paraćin–Zaječar–Negotin
Foto: MGSI

Nova trasa koridora kroz istočnu Srbiju: Pogledajte kuda će prolaziti državni put Paraćin–Zaječar–Negotin

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je rani javni uvid povodom izrade prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta IB reda Paraćin–Zaječar–Negotin. Cilj izrade je, kako se navodi obezbeđenje uslova za izgradnju, opremanje i funkcionisanje državnog puta IB reda, Paraćin–Zaječar–Negotin, kao i za razvoj i funkcionisanje drugih magistralnih infrastrukturnih sistema u koridoru.

Koridor planiranog državnog puta IB reda počinje od postojeće petlje Paraćin na koridoru autoputa E-75 Beograd–Niš. Od ove petlje, koridor državnog puta IB reda, u pravcu istoka prolazi kroz teritorije opština Paraćin i Boljevac i grada Zaječara (zaobilazeći građevinsko područje sa sevorozapadne strane), nakon čega ide u pravcu severa i prolazi kroz delove teritorija grada Bora i opštine Negotin sve do ulaska u građevinsko područje naselja Negotin.

Okvirna površina područja prostornog plana je oko 1.339 km2, a dužina planiranog puta 132,7 km.

Izradom i usvajanjem Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta IB reda Paraćin–Zaječar–Negotin obezbediće se neophodni planski i prostorni uslovi za povezivanje koridora X (auto-put E-75) i koridora VII (reka Dunav), odnosno koridora X i državnih puteva IB reda br. 36 i br. 35 koji predstavlja tzv. Timočku magistralu i povezuje plansko područje sa ostalim delovima Srbije kao i sa Bugarskom i Rumunijom.

Pored boljeg povezivanja sa neposrednim i širim međunarodnim okruženjem, najznačajniji intraregionalni efekti realizacije koridora ogledaju se u poboljšanju regionalne pozicije u domenu pristupačnosti i u saobraćajnom rasterećenju urbanih područja (pre svega obilaznicom Zaječara ali i drugih manjih naselja), navodi se u planu.

Nova trasa koridora kroz istočnu Srbiju: Državni put Paraćin–Zaječar–Negotin
Foto: MGSI

Planirana trasa

Planirana trasa državnog puta IB reda počinje od postojeće petlje Paraćin na auto-putu E-75 deonica Beograd–Niš i pruža se duž postojećeg državnog puta IB reda br. 36 do Zaječara, kroz teritorije opština Paraćin i Boljevac (obilazeći građevinska područja pojedinih naselja), odnosno grada Zaječara.

Za deo trase preko prevoja Čestobrodica, u sklopu izrade idejnog rešenja, istražiće se najpovoljnija mogućnost njegovog prolaza.

U nastavku, neposredno ispred grada Zaječara, trasa napušta postojeći koridor i obilazi građevinsko područje Zaječara, dobijajući ulogu zapadne obilaznice.

Nakon toga planirana trasa se dalje pruža ka severu i Negotinu duž koridora državnog puta IB reda br. 35, kroz teritorije gradova Zaječar i Bor, kao i opštine Negotin. Ovaj deo trase puta se najvećim delom poklapa sa postojećim državnim putem IB reda br. 35 i završava se na ulasku u Negotin.

Za čitavu trasu državnog puta IB reda, planira se i projektuje trasa puta za brzinu od 80 do 100 kilometara na čas.

Podsetimo, odluka o izradi prostornog plana doneta je krajem avgusta.

Obrađivač postornog plana je Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, a rani javni uvid trajaće do 26. oktobra 2020. godine.

Možda će Vas zanimati

U Srbiji prolazno naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom

U Srbiji prolazno naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz manji pad temperature. Na jugu …

Ujutru sunčano, popodne ponegde pljuskovi i grmljavina

U Srbiji toplo, na severu pretežno sunčano, u ostalim predelima promenljivo oblačno, mestimično sa kratkotrajnim …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica