Timočka Timočka
Početna / Vesti / Novi Portal elektronske uprave dostupan građanima
Portal eUprava Republike Srbije

Novi Portal elektronske uprave dostupan građanima

Posle 10 i po godina danas je pušten u rad novi Portal elektronske uprave (eUprava) Republike Srbije. Iako se zove Portal, to je zapravo kompletan informacioni sistem koji nudi brojne pogodnosti građanima. Portal ima novi, unapređeni dizajn, prilagođen je i mobilnim uređajima, a omogućavanjem dvofaktorske autentifikacije pomoću mobilnog telefona praktično je uvedena i m-Uprava (m-goverment), odnosno mogućnost da građani i privreda kompletnu komunikaciju sa državom obavljaju putem mobilnog telefona.

Novi portal ima nekoliko novih bitnih funkcionalnosti, a najznačajnija su tri noviteta. Prva značajna prednost je jednostavnije korišćenje usluga eUprave i dvofaktorska autentifikacija, odnosno prijavljivanje pomoću korisničkog naloga, uz potvrdu sa mobilnog telefona.

Druga važna prednost je što građani na novom portalu imaju mogućnost da vide sve svoje podatke, iz svih registara – od podataka iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (matična knjiga rođenih i venčanih), zatim iz Ministarstva unutrašnjih poslova (lična karta, pasoš, prebivalište, državljanstvo, boravište, vozačka dozvola, registracija vozila i oružje u legalnom posedu). Tu su i Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, podaci Nacionalne službe za zapošljavanje, Republičkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO fond) i podaci Republičkog geodetskog zavoda, gde možete videti i svoje nepokretnosti.

Treća novina i prednost koja odlikuje novi portal je sama organizacija Portala. Organizacija je napravljena prema životnim događajima time što je formirana sekcija sa osam podmenija: porodični život, vrtić, osnovno obrazovanje, srednje obrazovanje, studiranje, tražim posao, kupovina nepokretnosti i otpočinjanje poslovanja i osnivanje firme.

Registracija

Građani mogu da koriste novi portal već od danas, 3. februara.

Oko 980.000 starih korisnika Portala eUprave biće automatski prebačeni i nastaviće da koriste novi portal. Oni koji su portal koristili pomoću korisničkog imena i lozinke moći će tako i da nastave, uz rok da do 1. juna elektronski pošalju ličnu kartu. Svi koji su imali kvalifikovani elektronski sertifikat takođe nastavljaju da ga koriste i oni mogu sami da generišu elektronski identitet i za korišćenje novog načina prijave pomoću mobilnog telefona i 2-faktorske autentikacije.

Oni koji nemaju sertifikat moći će svoj elektronski identitet, za prijavljivanje pomoću mobilnog telefona, da generišu na velikom broju šaltera širom Srbije, koji će biti organizovani do kraja februara.

Do kraja marta biće uvedeno i prvih 30 usluga za privrednike, a glavni ciljevi novog portala su efikasnost, ekonomičnost, transparentnost, ali i smanjenje korupcije.

Možda će Vas zanimati

Devojka nosi kišobran

U Srbiji nestabilno za vikend, toplo uz kratkotrajne pljuskove

U Srbiji tokom vikenda biće i oblaka i sunca, a ponegde i kratkotrajnih pljuskova sa …

Republika Srbija: Statistički podaci o virusu COVID-19

U Srbiji 276 novih slučajeva korona virusa, preminulo još pet osoba

U Republici Srbiji je do 15:00 časova 7. avgusta 2020. godine registrovano ukupno 27.608 potvrđenih …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica