Timočka Timočka
Početna / Vesti / Obeležen Dan opštine Knjaževac

Obeležen Dan opštine Knjaževac

Knjaževac je obeležio 17. maj – Dan opštine Knjaževac, dan kada je pre 188 godina Knjaževac konačno oslobođen turskog ropstva i postao deo Srbije. Zbog pandemija korona virusa, Dan opštine obeležen je skromnije.

U okviru manifestacije „Muzeji za 10”, povodom Dana opštine, u donjoj etaži Zavičajnog muzeja, u kući Alekse Ace Stanojevića otvorena je nova muzejska postavka. Aleksa Aca Stanojević je bio osnivač tadašnje najveće Radikalne stranke i nakon Nikole Pašića, preuzeo vođstvo i bio lider najveće partije u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji.

Direktor Zavičajnog muzeja Knjaževac, Milan Živković izrazio je zahvalnost Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije koje je finansiralo projekat, kao i opštinskoj upravi, predsedniku opštine, Milanu Đokiću, muzejskoj savetnici Mileni Milošević Micić, autoru projekta Oliveri Nikolić, arhitekti, kustos-etnologu Jeleni Kurtić, Sanji Mladenović i umetniku Dragoslavu Živkoviću.

Svečana sednica Skupštine opštine Knjaževac usledila je nakon otvaranja nove postavke.

„U teškim vremenima, kakva su ova koja živimo, na tradiciji predaka, gradimo bolju budućnost za sve žitelje opštine na krajnjem istoku Srbije. Za nama je godina koju su obeležili pandemija i bitka za zdravlje, a pred nama godina velikih investicija u kojoj će biti realizovani veliki poslovi i projekti koji će doneti napredak u mnogim oblastima”, poručio je predsednik opštine Milan Đokić.

Na svečanoj sednici uručene su majske nagrade i zahvalnice. Majske nagrade uručene su Zdravstvenom centru Knjaževac za požrtvovani i mukotrpni rad u sprečavanju širenja korona virusa i pružanja zdravstvene nege svim stanovnicima, dr Nikoli Milenkoviću – knjaževačkom epidemiologu koji je mnogim Knjaževčanima ličnim angažovanjem i požrtvovanošću pomogao u lečenju virusa.

Nagradu je dobila i Policijska stanica Knjaževac za izuzetnu saradnju u vanrednim situacijama, borbi protiv korona virusa i spašavanju nestalih, Snežana Nikolić posthumno za veliki doprinos i požrtvovani rad, potpunu posvećenost za poboljšanje uslova i kvaliteta života socijalno ugroženih građana, kao i za sveopšti razvoj socijalne strategije opštine Knjaževac.

Vladica Petrović dobila je Majsku nagradu za uspešnu realizaciju prekograničnog Interreg IPA CBC projekta sa Republikom Bugarskom, te je u Knjaževcu formiran dijagnostički centar za mlade naraštaje.

Uručene su i zahvalnice mnogim kompanijama, preduzećima i volonterima za pomoć stanovnicima opštine Knjaževac u borbi protiv virusa COVID-19.

Možda će Vas zanimati

U Srbiji pretežno sunčano i toplo, ponegde sa povremenom kišom i pljuskovima

U Srbiji pretežno sunčano i toplo. Prepodne na jugoistoku, sredinom dana i poslepodne i u …

1. Festival javne istorije u Zaječaru – Tribina: Muzika u kontekstu društva

U okviru Festivala javne istorije u Zaječaru, održana tribina „Muzika u kontekstu društva” (FOTO + VIDEO)

Drugog dana Festivala javne istorije, u „Dečijem centru” u Zaječaru priređen je razgovor sa muzičarem …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica