Timočka KrajinaNegotinObeležena 101. godišnjica postojanja PSSS Negotin

Obeležena 101. godišnjica postojanja PSSS Negotin

Obeležena 101. godišnjica postojanja PSSS Negotin
Foto: Opština Negotin

Svečanom akademijom koja je održana danas u velikoj sali, SO Negotin Poljoprivredno-stručna služba Negotin je obeležila vrednu godišnjicu, 101. godinu postojanja. Skupu su prisustvovali Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin i predstavnici 31 poljoprivredno stručne službe iz cele zemlje.

„Drago me je što se vidimo zbog ovakvih povoda, obeležavanja 101. godišnjice Poljoprivredno stručne službe u Negotinu. Često obilazimo ovaj region i celu Srbiju iz razloga što posao koji vi obavljate je veoma važan za našu državu, Republiku Srbiju i imate veliku podršku resornog ministarstva. Želim da istaknem i važnost lokalne samouprave, izuzetan je primer saradnje opštine Negotin i PSSS Negotin, jer zajednički cilj i lokalne samouprave, službe i države je da poljoprivredni proizvođač bude zadovoljan i mislim da smo na pravom putu da tako bude u potpunosti”, istakao je Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Pozdravnu reč predstavnicima poljprivredno stručnih službi iz cele zemlje uputio je Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

„Naša opština već duži niz godina izdvaja značajna sredstva za razvoj poljoprivrede i podršku radu poljoprivrednih udruženja, a u poslednjih par godina želimo da kroz komasaciju u timočkom delu opštine unapredimo vinogradarstvo i poboljšamo vinarske kapacitete. U proces komasacije ulažemo 107 miliona dinara, Republika Srbija 57,5 miliona, a lokalna samouprava nešto više od 49 miliona dinara. Pored komasacije očekuje nas i početak prve faze projekta navodnjavanja negotinske nizije u vrednosti od preko 10 miliona evra. Sistemom za navodnjavanje cele negotinske nizije želimo da pomognemo našim poljoprivrednicima da imaju veće prinose i time unapredimo poljoprivrednu proizvodnju. Velike projekte realizujemo uz podršku Ministarstva poljoprivrede i na tome smo veoma zahvalni”, istakao je Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin, čestitajući 101.godinu postojanja kolektivu Poljoprivredne stručne službe.

Poljoprivredno-stručna služba Negotin danas je sastavni deo poljoprivrednog savetodavnog sistema Srbije, koji čine 34 službe koje pokrivaju celokupnu teritoriju Republike Srbije. Nadzor nad radom PSSS Negotin i PSSS Srbije vrši Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Sektor za ruralni razvoj, Grupa za savetodavstvo preko svojih službi i ovlašćene organizacije.

„Poljoprivredna javnost i agronomi znaju da je Negotinska Krajina ‘krivac’ što mi uopšte danas u Srbiji i Evropi imamo vinograde. Ovde je suzbijena filoksera krajem 19. veka. Ono što je malo poznato je da je u Negotinu počela pre 130 godina, tačnije istorijski podaci govore da je 1921. godine prvi put organizovana prva konferencija vinogradarsko-vinarskih stručnjaka na kojoj je doneta odluka da se u Bukovu osnuje Enološka stanica sa ciljem unapređenja vinogradarstva i podrumarstva u ovom kraju”, poručio je Vladica Gavrilović, direktor PSSS Negotin.

Za doprinos u radu i razvoju PSSS Negotin kroz vek postojanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima dodeljene su zlatne povelje, povelja i zahvalnice.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

23,693PratilacaLajkuj
3,959PratilacaZaprati
1,237PratilacaZaprati
160PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x