VestiObeleženo devet decenija Pedijatrijske službe u Zaječaru

Obeleženo devet decenija Pedijatrijske službe u Zaječaru

Sastanak Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva u amfiteatru Doma zdravlja u Zaječaru

Pedijatrijska služba u Zaječaru obeležila je u subotu 90 godina postojanja i rada, a tim povodom Zdravstveni centar u Zaječaru bio je domaćin sastanka Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva.

Na sastanku Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva zaječarskim lekarima dodeljena je plaketa za uspešan i predan rad. Na svečanom skupu u amfiteatru Doma zdravlja prisustvovale su i njihove kolege iz Beograda, Niša, Kragujevca i drugih gradova, predstavnici Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, Instituta za majku i dete, Dečje klinike Niš, Neonatologije Niš, potomci zdravstvenih doajena, kolege, kao i saradnici iz drugih službi.

dr Mirko Nikolić — načelnik Pedijatrijske službe u Zaječaru

„Pedijatrijska služba u Zaječaru ima veoma bogatu tradiciju i istoriju, a sa radom je počela 1929. godine, kada je u Zaječar došao dečiji lekar Dimitrije Popović Mitke, koji je ovu službu i osnovao, a čije ime danas nosi jedna od ulica u centru grada. Služba se vremenom razvijala, a današnji skup je prilika i da se svima onima koji su dali doprinos njenom razvoju, i njihovim potomcima, iskaže zahvalnost”, istakao je je dr Mirko Nikolić, načelnik Pedijatrijske službe u Zaječaru.

Skup je otvorio profesor Nedeljko Radlović, predsednik Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva, koji je u ime Sekcije, uručio povelju doktoru Mirku Nikoliću, načelniku Pedijatrije u Zaječaru.

profesor Nedeljko Radlović — predsednik Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva

„Ovo je šesti po redu sastanak Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva, posle pauze od nekoliko godina ponovo smo ovde. Ovaj današnji skup posvećen je 90-godišnjici postojanja i izuzetno predanog rada Pedijatrijske zdravstvene službe u Zaječaru. U Srpskom lekarskom društvu 1.491 pedijatar je registrovan i smatram da su ovi sastanci od izuzetnog značaja za nas lekare i da nas drže u fokusu”, rekao je profesor Nedeljko Radlović, predsednik Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva.

U zaječarskom Zdravstvenom centru danas radi 12 pedijatara, na Dečijem odeljenju godišnje prođe oko 700 pacijenata i oko 100 na Neonatologiji. U zaječarskom porodilištu godišnje se rodi oko 300 dece.

Sastanak Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva u amfiteatru Doma zdravlja u Zaječaru

Učesnike skupa pozdravio je i doktor Miroslav Stojanović, direktor ZC Zaječar koji je najavio rekonstrukciju pedijatrije i dogradnju potpuno novog dečijeg dispanzera.

Sastanak Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva u amfiteatru Doma zdravlja u Zaječaru

U okviru sastanka Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva, doc. dr Miodrag Stanković iz Centra za zaštitu mentalnog zdravlja, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, govorio je o autizmu, smernicama za skrining, dijagnostiku i intervenciju. O lečenju hemofilije bez „faktora“, govorio je prim. mr sc. med. dr Dragan Micić sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić” iz Beograda, dok je o prekordijalnom bolu kod dece predavanje održao asistent dr Igor Stefanović, sa Univerzitetske dečje klinike iz Beograda.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,024PratilacaLajkuj
4,100PratilacaZaprati
1,238PratilacaZaprati
160PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx