Облачно и хладније време, са кишом и пљусковима

Киша, људи носе кишобран
Фото: Pixabay, илустрација

У Србији облачно и хладније време са кишом и пљусковима, на југу и југоистоку са пљусковима и грмљавином. На планинама понегде снег. На југозападу, југу, југоистоку и истоку Србије очекују се обилније падавине. На северу и на западу Србије дуваће северозападни ветар, после подне и појачан, док ће у осталим пределима дувати југозападни ветар. Најнижа температура од 4 до 8, а највиша дневна од 8 до 14 степени.

У Зајечару облачно, повремено са кишом. Минимална температура 5, максимална дневна до 14 степени. Дуваће слаб ветар, југозападног правца. Сутра променљиво облачно, са кишом понегде. Најнижа температура 3, највиша око 18 степени.

БИОМЕТЕОРОЛОШКА ПРОГНОЗА

Неповољна биометеоролошка ситуација може допринети појачању основних болести код цереброваскуларних болесника, реуматичара и нервно лабилних особа.

Саветује се придржавање савета лекара и умерене физичке активности.

Код метеоропата је могућа поспаност, нервоза и главобоља.

У саобраћају је неопходна додатна пажња.

АМСС

Ауто-мото савез Србије (АМСС) саопштио је да возаче у Србији очекују влажни коловози.

Саобраћај је умереног интензитета, поподне се очекују веће гужве.

У планинским пределима присутан је ризик од одрона, а опрез је неопходан на путевима кроз клисуре, тунеле и усеке.

У Тимочкој Крајини путеви су делимично влажни. Повремени ситни одрони могући су дуж свих нестабилних камених косина, у клисурама, усецима, засецима, најизраженији су на Ђердапској магистрали и у клисури Коренатац. 

  • До 30. јуна 2024. године, у периоду од 07:00 до 17:00 часова, изводиће се радови на рехабилитацији државног пута првог Б реда број 37, деоница Бор – Вражогрнац. У зони радова саобраћај ће се одвијати наизменичним пропуштањем возила и биће регулисан семафорима. Радови ће бити обезбеђени адекватном саобраћајном сигнализацијом и опремом.
  • Изводе се радови на државном путу II Б реда број 398, на деоници Брусничка петља – Брусник (од км 17+900 до км 24+750). Током извођења радова, саобраћај се одвија наизменичним пропуштањем возила. Планирани завршетак радова је 1. јуна 2024. године. Радови су обезбеђени адекватном сабраћајном сигнализацијом и опремом.
  • Услед оштећења коловоза на снази је измена режима саобраћаја на државном путу II А реда број 222, деоница Кална-Јабучко Равниште, у близини Бабиног зуба. Саобраћај се одвија наизменичним пропуштањем возила а постављена је привремена саобраћајна сигнализација као и баријере са знацима сужења коловоза и првенства пролаза.
  • Услед активирања клизишта на државном путу II Б реда број 396, деоница Поречки мост – Мироч, саобраћај се одвија наизменичним пропуштањем возила. Моле се учесници у саобраћају да поштују постављену привремену саобраћајну сигнализацију и да прилагоде брзину кретања условима на путу.

Према последњим информацијама добијеним од Јавног предузећа „Путеви Србије”, на наплатним станицама на ауто-путевима у Србији нема задржавања возила.

Према информацијама Управе граничне полиције добијеним у 07:45 часова, на граничним прелазима на путничким терминалима нема дужих задржавања. На теретним терминалима на излазу из Србије задржавања: на Батровцима 120 минута.