Облачно са кишом, на снази наранџасти метеоаларм због падавина

Жена носи кишобран, киша

У Србији кишовито и топло. Очекује се облачно време, а на северу падавине престају током преподнева. Касније се ти кишоносни облаци селе на југ, па се тако више падавина очекује на југо-југоистоку и југозападу Србије, као и на западу, посебно у другом делу дана. Током вечери и ноћи киша ће у јужним крајевима земље, посебно у брдско-планинским пределима, прећи и у суснежицу или снег, па се понегде очекује формирање или повећање висине снежног покривача. На снази је и наранџасти метеоаларм, који важи за одређене делове Србије, посебно за југ и запад, јер се тамо данас очекује и преко 30 литара кише по квадратном метру. Дуваће слаб до умерен северозападни ветар, пре подне на југу и истоку југозападни. Најнижа температура од 2 до 8, највиша од 8 до 12 степени. 

У Зајечару облачно и кишовито. Минимална температура 3, максимална дневна око 9 степени. Дуваће умерен ветар, југозападног правца. Сутра облачно, понегде са кишом. Најнижа температура 2, највиша до 11 степени.

БИОМЕТЕОРОЛОШКА ПРОГНОЗА

Особе са срчаним и респираторним обољењима могу осетити извесне тегобе услед очекиване биометеоролошке ситуације.

Од метеоропатских реакција могући су умор, главобоља и несаница.

Учесницима у саобраћају се саветује додатна опрезност.

АМСС

Ауто-мото савез Србије (АМСС) саопштио је да возаче у Србији очекују делимично влажни коловози.

Саобраћај је умереног интензитета.

Саветује се максималан опрез при вожњи, јер због могућих ниских температура у јутарњим и вечерњим сатима, постоји могућност појаве местимичне поледице на путевима, а поготово на деоницама које се простиру дуж речних токова, котлина, клисура, као и на путним објектима.

У планинским пределима присутан је ризик од одрона који су учестали због киша, а опрез је неопходан на путевима кроз клисуре, тунеле и усеке.

У Тимочкој Крајини путеви су делимично влажни. Повремени ситни одрони могући су дуж свих нестабилних камених косина, у клисурама, усецима, засецима, најизраженији су на Ђердапској магистрали и у клисури Коренатац. Видљивост нормална, осим на територији Бора и на државном путу IB-36 Боговинска петља-Криви Вир где магла смањује видљивост на 50-100 метара.

  • До 30. јуна 2024. године, у периоду од 07:00 до 17:00 часова, изводиће се радови на рехабилитацији државног пута првог Б реда број 37, деоница Бор – Вражогрнац. У зони радова саобраћај ће се одвијати наизменичним пропуштањем возила и биће регулисан семафорима. Радови ће бити обезбеђени адекватном саобраћајном сигнализацијом и опремом.
  • Изводе се радови на државном путу II Б реда број 398, на деоници Брусничка петља – Брусник (од км 17+900 до км 24+750). Током извођења радова, саобраћај се одвија наизменичним пропуштањем возила. Планирани завршетак радова је 16.02.2024. године, уколико временски услови то дозволе. Радови су обезбеђени адекватном сабраћајном сигнализацијом и опремом.
  • Продужавају се до 29.12.2023. године, радови на санацији пропуста на државном путу II А реда број 222, деоница Кална – Јабучко Равниште. У току извођења радова саобраћај ће се одвијати наизменичним пропуштањем возила.

Према последњим информацијама добијеним од Јавног предузећа „Путеви Србије”, на наплатним станицама на ауто-путевима у Србији нема задржавања возила.

Према информацијама Управе граничне полиције добијеним у 07:30 часова, на граничним прелазима на путничким терминалима нема дужих задржавања. На теретним терминалима на граничним прелазима на излазу из Србије задржавања: на Батровцима 480 минута; на Шиду 120 минута; на Градини и на Богојеву 60 минута.