Тимочка КрајинаЗајечарОдржан XIV научно-стручни скуп "Историја медицине, фармације, ветерине и народна здравствена култура"...

Одржан XIV научно-стручни скуп „Историја медицине, фармације, ветерине и народна здравствена култура“ у Зајечару

У Историјском архиву „Тимочка Крајина“ Зајечар одржан је XIV научно-стручни скуп „Историја медицине, фармације, ветерине и народна здравствена култура“.

На скупу се говорило о темама: „Институције, догађаји, личности од значаја за историју медицине, фармације, ветерине и народну здравствену културу“, „Епидемије заразних болести Тимочке Крајине, Србије и Балкана“ и „Здравствена политика и економија код хроничних масовних незаразних болести са историјског аспекта“.

Учесницима скупа најпре су се обратили директор Историјског архива „Тимочка Крајина“ Зајечар Велибор Тодоров, учитељ здравља др Петар Пауновић и у име Здравственог центра Зајечар директорка Дома здравља др Бојана Радојевић, која је и званично отворила скуп.

„Можемо да кажемо да нас је ова историја медицине научила да је у бити сваког лекара, сваког човека, да перманентно надограђује своја знања, примењује их, мења, импровизује и имитира сва сазнања о вештинама лечења кроз целу историју медицине“ истакла је др Бојана Радојевић.

„Овај скуп је по броју радова и квалитету један од најквалитетнијих. Континуитет и традиција коју одржавамо толики низ година, од 2006. године је Архив активни учесник, а пре тога је Рајачка школа здравља организовала скуп 1987. године, потврђују да овакви скупови имају своју оправданост, на неки начин интерес јавности. Област је широка и поприма пажњу многобројних аутора. Иако је толико пута организован овај научни скуп тема још није исцрпљена. Ми тему стално проширујемо, унапређујемо, модернизујемо и надам се да ћемо и у наредном периоду наставити са организцијом овог скупа на задовољство пре свега истраживача који црпе из историје медицине, фармације, ветерине искуства која могу да примене и у садашњости и неисцрпни је извор како самих заинтересованих страна тако и опште јавности у Тимочкој Крајини, па и у Србији. Такође, представљен је и Зборник радова са претходног 13. скупа. Сваке године основна тема су људи и догађаји, као и време, теме везане за историју медицине, фармације и ветерине и остале две теме мењамо“ поручио је Велибор Тодоров, директор Историјског архива „Тимочка Крајина“ Зајечар.

Тодоров је додао да је ово највећи скуп после 2017. године.

„Овом састнку присуствује и др Зоран Васић, што је изузетно важно, он је председник Секције за историју медицине српског лекарског друштва у Београду. Искористили смо његово присуство да разговарамо о конгресу историје медицине и договорено је да то буде 2025. године. Конгрес ће бити одржан у Зајечару што ће бити врхунац свих наших састанака које одржавамо још од 1987. године. Задовољан сам са темама, има их из разних аспеката историје здравља што је важно, јер здравље је најшири концепт живота. Теме су разноврсне и потенцирају разне спектре живота“ каже др Петар Пауновић из Рајачке школе здравља.

Овом приликом, учествовало је 24 аутора из Србије, Бугарске и са Косова и Метохије.

Организатори овог стручног скупа су Историјски архив „Тимочка Крајина“ Зајечар, Српско лекарско друштво – подружница Зајечар, Српско лекарско друштво Србије, Институт за савремену историју Београд, Архив Србије Београд  и Рајачка школа здравља.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб