Тимочка КрајинаЗајечарОдржан завршни догађај пројекта „Рампе за инклузиван ЗА”

Одржан завршни догађај пројекта „Рампе за инклузиван ЗА”

Одржан завршни догађај пројекта „Рампе за инклузиван ЗА”

Инклузија је један широк појам, и верујемо да постоје позванији људи да говоре о тој теми, из тог разлога завршни догађај пројекта „Рампе за инклузиван ЗА” одржан је у облику панел дискусије који је окупио представнике/це институција и цивилног друштва.

Неформална група „Млади ЗАједници” у претходном периоду радила је на набавци мобилних покретних рампи за два објекта у граду. Кроз овај пројекат хтели су да укажу на један од изазова са којима се суочавају све особе са инвалидитетом у Зајечару, са фокусом на младе. У складу са могућностима разматрални су изазови доступности простора које користе млади, просторе у којима проводе време.

Две мобилне рампе ће користити просторијама ТОЦ-а – Асоцијације за одрживи развој заједница као и Мејкерс Лабу у оквиру Гимназије Зајечар. Дуња Марушић, испред ТОЦ-а, истакла је да ће рампа бити доступна на коришћење онима који буду исказали потребу за коришћењем, јер су и они за своје раније догађаје такође позајмљивали мобилне рампе и виде велику важност подршке која се пружа у том погледу доступности. Поред тога, указала је на то да одређене изазове не видимо и не препознајемо док се или ми или неко у нашем окружењу не суочи са њима.

Младен Шљивовић, професор физике у Гимназији, пренео је како је изазов препознат и да ће се у наредном периоду радити на превазилажењу истог и указао на важност активизма и мотивацију коју и он негује кроз рад са својим ученицима/цама кроз различите програме.

Миа Вукић Витомировић, координаторка канцеларије за младе, похвалила је пројекат и иницијативу младих која се дотакла важног питања, она је нагласила важност активног учешћа, партиципације, и дискусије о темама и позвала младе да питају и наставе да истражују.

Душко Перишић, испред Међуопштинске организације мултиплесклерозе, на питање о томе како му се чини пројекат неформалне групе, рекао је како га радује да постоје млади који се информишу о теми инклузије и да се група додаткла само једне области инклузије и оставио простора да се дискутује о другим нивоима и областима инклузије.

Поред наведених представника/ца инстутуција и цивилног сектора из Зајечара, на панелу се придружио и представник Фондације „Ана и Владе Дивац”, Ђорђе Перишић, он је учеснике/це упутио у програме и пројекте које Фондација спроводи, као и на који начин они укључују младе, представио пројекте и области којима се баве Омладински фондови, као и које су то средине у којима се реализују Омладински фондови.

Догађај је модерирао Павле Василијевић, средњошколац, члан неформалне групе „Млади ЗАједници”.

Из неформалне групе поручују следеће: „Хајде да делимо добре ствари и да причамо! Прилике ћемо наћи”.

Догађај је одржан у Простору за Помак, 30. марта од 11:00 часова.

Пројекат „Рампе за инклузиван ЗА” реализује у оквиру пројекта Омладински фондови који реализује Фондација „Ана и Владе Дивац” у сарадњи са градском управом Зајечар, а у оквиру пројекта Немачке развојне сарадње „Перспективе за младе у руралним срединама у Србији” који спроводи ГИЗ у партнерству са Министарством омладине и туризма.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,400ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб