Timočka KrajinaZaječarOdržana 13. sednica Skupštine grada: Usvojena Odluka o budžetu grada Zaječara za...

Održana 13. sednica Skupštine grada: Usvojena Odluka o budžetu grada Zaječara za 2023. godinu

13. sednica Skupštine grada

Danas je održana 13. sednica Skupštine grada Zaječara na kojoj je usvojena Odluka o budžetu grada Zaječara za 2023. godinu, sa Kadrovskim planom.

Valentina Đuričić – načelnica Odeljenja za budžet i finansije u GU u Zaječaru

„Budžet je povećan za 8,1 odsto koliko je i bilo po uputstvu od Ministarstva finansija u odnosu na ostvarene prihode za šest meseci. Ovaj budžet smo analizirali u odnosu na ostvarene prihode za šest meseci i na dalje kada je bio gotov Nacrt odluke o budžetu, pa je tako budžet za 2023.godinu, iz svih izvora, milijarda 992 miliona 857 hiljada dinara”, rekla je Valentina Đuričić, načelnica Odeljenja za finansije grada Zaječara.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je na sednici Skupštine, govoreći o budžetu istakao da će grad Zaječar u narednom periodu imati velike investicije koje će se realizovati uz pomoć države.

Boško Ničić – gradonačelnik Zaječara

„Tu pre svega mislim na kanalizacionu mrežu, izgradnju kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, a vrednost te investicije je oko 32 miliona evra. Takođe, počinjemo izgradnju Dečijeg odeljenja i Dečijeg dispanzera u Zdravstvenom centru, u vrednosti od 3,5 miliona evra”, rekao je Ničić.

Osim budžeta za narednu godinu, odbornici su danas usvojili i Odluku o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra nepokretnosti po zonama za utvrđivanje poreza na imovinu za 2023. godinu, o utvrđivanju koeficijenata za nepokretnosti po zonama i prosečnih cena odgovarajućih nepokretnosti na osnovu kojih je za 2022. godinu utvrđena osnovica poreza na imovinu obveznika koji ne vode poslovne knjige u najopremljenijoj zoni, Odluku o otpisu potraživanja grada Zaječara prema preduzeću za proizvodnju gumarskih i hemijskih proizvoda „Trayal“ Korporacija A.D. Kruševac, Odluku o pribavljanju gradskog građevinskog zemljišta na kp.br. 5834/61 KO Zaječar, u Zaječaru, u ul. Đure Đakovića, u javnu svojinu grada Zaječara, putem razmene neposrednom pogodbom, Odluku o otuđenju stana iz javne svojine grada Zaječara neposrednom pogodbom, Predlog Rešenja o usvajanju Finansijskog izveštaja za period od 01.01.2021. godine do 31.12.2021. godine Javnog preduzeća “Direkcija za izgradnju“ Zaječar – u likvidaciji, Izveštaj o izvršenju budžeta za period od 01.01.2022. do 30.09.2022.godine, Predlog Rešenja o davanju saglasnosti Javnom komunalno-stambenom preduzeću „Zaječar“ na cenu toplotne energije, o davanju saglasnosti Javnom komunalno-stambenom preduzeću „Zaječar“ na cenovnik usluga redovnog izvoženja smeća u Zaječaru, kao i Predlog Rešenja o davanju saglasnosti ovom javnom preduzeću na cenovnik vanrednih komunalnih usluga sa cenom izvoženja smeća sa teritorija sela u kojima je ustanovljen organizovan sistem izvoženja smeća.

Odbornici Skupštine grada Zaječara usvojili su nove cene grejanja, izvoženja smeća i grobljanskih usluga. Nova cena grejanja za domaćinstva je 150,72 dinara po metru kvadratnom, a cena grejanja za poslovni prostor 188,40 dinara po metru kvadratnom. Za izvoženje smeća izvršena je korekcija cena u visini od 31,65 odsto, dok su cene grobljanskih usluga uvećane za 38,6 do 40 odsto.

Odbornik dr Nenad Ristović imao je primedbe na odluku o budžetu, u delu koji se tiče kapitalnih projekata, jer kako je naveo, ti projekti nisu jasno navedeni.

Dr Nenad Ristović – odbornik u Skupštini grada Zaječara

„Ovaj budžet ispod 2 milijarde dolazi na onu meru koja kaže to je platežna moć građana Zaječara, odnosno moć gde se na osnovu poreza na imovinu privrede i građanstva može napuniti budžet. Na četvrtoj strani imate kapitalne projekte, zašto ti kapitalni projekti nisu navedeni? Prva moja primedba je izgradnja ulica na teritoriji grada 20 miliona dinara, a 65 ulica imamo koje su neasfaltirane i bez kanalizacije. Mi ćemo ući u treću fazu projekta za kanalizaciju, zato što je to odlučila Narodna Skupština Republike Srbije pre par godina i Vlada je preuzela na sebe da to radi, a svako ko se bavi budžetom mora da zna da je to obaveza svake lokalne samouprave, i kanalizaciona mreža kao infrastruktura i toplovodna mreža“, kaže Ristović.

Na sednici je usvojen i Predlog Odluke o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora Javnog komunalno – stambenog preduzeća „Zaječar“ Zaječar, Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Program poslovanja Javnog komunalnog preduzeća“ Timok-održavanje“ Zaječar za 2023. godinu, Predlog Rešenja o utvrđivanju teksta Oglasa o javnom konkursu za imenovanje direktora Javnog komunalnog preduzeća „Timok -održavanje“ Zaječar, Predlog Rešenja o davanju saglasnosti Javnom komunalnom preduzeću „Parkiranje, projektovanje i nadzor“ Zaječar, na plan zimskog održavanja ulica i puteva na teritoriji grada Zaječara za 2022/2023. godinu, Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Program poslovanja Javnog komunalnog preduzeća „Parkiranje, projektovanje i nadzor“ Zaječar za 2023. godinu, Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Program poslovanja Javnog komunalnog preduzeća „Higijena Zaječar“ Zaječar za 2023. godinu, Predlog Rešenja o davanju saglasnosti JKP „Higijena Zaječar“ Zaječar na cene grobljanskih usluga, Predlog Rešenja o izmeni Rešenja o prenosu prava korišćenja na seoskim vodovodima, Predlog Rešenja o usvajanju Izveštaja o radu Narodnog muzeja „Zaječar“ u 2021. godini, Predlog Rešenja o usvajanju finansijskog izveštaja za 2021. godinu Narodnog muzeja „Zaječar“, Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Plan rada Narodnog muzeja „Zaječar“ za 2022. godinu, kao i Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na finansijski plan za 2022. godinu Narodnog muzeja „Zaječar“.

Odbornik Uglješa Đuričković poručio je da nije ni čudo što je budžet ovakav, jer je po popisu u Zaječaru živi 15 hiljada manje ljudi.

Uglješa Đuričković – odbornik u Skupštini grada Zaječara

„Kada dodamo još 20-30 odsto ljudi koji de fakto žive u inostranstvo i nisu tu, mi dođemo do brojke da je u Zaječaru glasalo 85% ljudi. To su ozbiljne i značajne stvari koje treba znati. Na lokalni ekonomski razvoj opredeljeno je 44 miliona dinara i to za program unapređenja politike žena jedan milion, za odgovorne lokalne finansije i učešće građana 1,4 miliona, a ostatak novca utrošiće na bungalove i nikako ti bungalovi da se završe i to je razvijanje lokalne ekonomske politike, tako mi razvijamo lokalnu ekonomsku politiku“, naveo je Đuričković.

Odbornici su dali zeleno svetlo i na Predlog Rešenja o usvajanju Izveštaja o realizaciji Godišnjeg plana rada Predškolske ustanove „Đulići“ Zaječar za septembar 2021.- avgust 2022. godine, na Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Godišnji plan rada Predškolske ustanove „Đulići“ Zaječar za radnu 2022/2023. godinu, na Predlog Rešenja o razrešenju i imenovanju člana Upravnog odbora Predškolske ustanove „Đulići“ u Zaječaru, na Predlog Programa za sprovođenje mera za podsticanje rađanja dece na teritoriji grada Zaječara za 2023. godinu, na Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na prvu izmenu Finansijskog plana za 2022. godinu Centra za socijalni rad „Zaječar“ u Zaječaru,na Predlog Rešenja o obrazovanju Lokalnog saveta roditelja, na Predlog Odluke o izmeni Odluke o organizovanju, finansiranju i uslovima rada Savetnika za zaštitu prava pacijenata, na Predlog Rešenja o razrešenju i imenovanju Komisije za izbor direktora javnih preduzeća, kao i na Predlog Odluke o izmenama i dopunama Poslovnika Skupštine grada Zaječara.

13. sednica Skupštine grada

Na 13.sednici Skupštine grada Zaječara usvojena su i rešenja o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora, Predlog Rešenja o prestanku mandata i imenovanju predsednika i članova Upravnog i Nadzornog odbora Istorijskog arhiva „Timočka Krajina“ Zaječar, kao i Predlog Rešenja o razrešenju i imenovanju člana Nadzornog odbora Centra za socijalni rad „Zaječar“ u Zaječaru.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,341PratilacaLajkuj
4,210PratilacaZaprati
1,264PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub