Тимочка КрајинаБорОдржана 9. седница Скупштине града Бора: Усвојена одлука о изради плана измештања...

Одржана 9. седница Скупштине града Бора: Усвојена одлука о изради плана измештања железничке пруге и тунела од Бора према Брезонику

9. седница Скупштине града Бора

На 9. седници Скупштине града Бора усвојено је седам одлука, колико их је и било на дневном реду.

9. седница Скупштине града Бора

9. седница Скупштине града Бора

Одборници локалног парламента у Бору усвојили су Предлог Одлуке о обједињеној наплати комуналних услуга, као и Предлог Одлуке о измени Одлуке о давању у закуп пословног простора и гаража.

Такође, на овој седници усвојен је и Предлог Решења о давању сагласности на Одлуку ЈКП „Топлана“ Бор, као и Предлог Одлуке о изради Плана детаљне регулације измештања дела железничке пруге Мала Крсна-Бор-Распутнице 2 (Вражогрнац) у зони јаме Бор, од стационаже до станице Бор – путничка.

Овим одлукама предвиђено је да се уради план за изградњу новог железничког тунела од дела код Скупштине града Бора према Брезонику и Малом Кривељу укупне дужине 4,5 километара. Овај план финансира компанија „Serbia Zijin Copper“, а разлог је то што би постојећи тунел могао да буде угрожен рударским активностима у рудном телу Борска река.

9. седница Скупштине града Бора

„Лежиште експлоатације је на таквој позицији да може да буде угрожен део железничке пруге. Из тог разлога компанија ‘Serbia Zijin Copper’ поднела је захтев и изјаснила се да ће све трошкове око израде планског документа сносити. Испланирали смо да рок за израду овог плана буде 15 месеци од дана доношења одлуке“, истакла је Драгана Николић, Одељење за урбанизам Градске управе Бор.

Одлука о кредитном задуживању борске Топлане подразумева давање дозволе за узимање кредита од 350 милиона динара за исплату угља за текућу грејну сезону, за који ће гарант бити Јавно комунално предузеће за стамбене услуге „Бор“.

9. седница Скупштине града Бора

Највише расправе водиле су се управо око ове две одлуке, а одборници опозиције сматрају да ова одлука показује да постоје велике могућности да због рударских активности већи део града Бора буде угрожен.

9. седница Скупштине града Бора

„Ако је могуће да је само тунел у проблему, онда ће ускоро бити и стамбене зграде и разни други објекти“ каже Драган Марковић, одборник Народне странке у Бору.

9. седница Скупштине града Бора

„Ради се о томе да се овде води рачуна о делу пруге, а не води се рачуна о људима. На мапи коју смо добили означена је пруга и заокружено рудно тело. У том делу припадају Брезоник, Север и Градска болница“, поручила је Ирена Живковић, одборница Странке слободе и правде у Бору.

9. седница Скупштине града Бора

„Гласате о документу који је од нас затражен и то је знак да кинеска компанија не сме да ради ништа у Бору и у селима, без дозволе локалног парламента. То мора да се зна и то треба сваки грађанин Бора да зна“, рекао је Миливоје Јаношевић, заменик градоначелника Бора.

Одборници су на овој седници усвојили и извештај предузећа „Бортравел“ о услугама превоза за период јул-децембар 2022. године.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Društvene mreže

24,494ПратилацаЛајкуј
4,234ПратилацаЗапрати
1,262ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб