Тимочка КрајинаЗајечарОдржана акција „Не ложи, са природом се сложи“: На територији Зајечарског округа...

Одржана акција „Не ложи, са природом се сложи“: На територији Зајечарског округа од почетка године 289 пожара на отвореном

У организацији Добровољног ватрогасног друштва „Зајечар“ и Одсека за превентивну заштиту у Одељењу за ванредне ситуације у Зајечару, организовано је предавање у склопу акције „Не ложи, са природом се сложи“, у великој сали Зајечарског управног округа.

Предавање о „Управљању ризиком у заштити од шумских пожара и Комуникација и координација приликом гашења шумских пожара“, одржао је професор др Горан Ђорђевић, предавач Академије струковних техничких студија у Београду, а доскорашњи начелик Одељења за ванредне ситуације у Пожаревцу.

„Ове теме су намењене свим људима који се баве заштитом од пожара, пре свега заштитом шума од пожара. Причали смо о превентиви, како да не дође до пожара, али пошто се пожари дешавају и поред толиких превентивних мера, причали смо о сузбијању пожара са што мањом штетом. Највећи узрок шумских пожара и пожара уопште су људи, чак 95 процената и више. Човек врло често, некада и намерно изазива пожаре, иако Закон не дозвољава паљење ватре на отвореном простору, али то се врло често ради, тако да пожар са њива често захвати шуме и направи штету. Имали смо доста шумских пожара са великом материјалном штетом. Имали смо и велики број угрожених људи и објеката. Предстоји нам доста рада на организацији, тактици, морају се укључити све структуре које делују на пожаре. Потребно је да се законодавни и државни органи укључе, да се што више пропагадно делује на људе да не пале ватру како би спречили шумске пожаре“, поручио је професор Ђорђевић.

Казна за паљење ватре на отвореном простору прописане законом су у износу од 10.000 динара мандантна, а 5.000 динара уколико се плати у року од осам дана.

У склопу акције „Не ложи, са природом се сложи“, у Радул беговом конаку у Зајечару, отворена је изложба ликовних и литерарних радова ученика зајечарских основних школа на тему шумских пожара.

Циљ ове акције је подизање свести грађана и спречавање појаве пожара на отвореном простору, који могу бити разорни са катастрофалним последицама по живот и здравље људи, као и по еко-систем у целини, у складу са акцијом коју Сектор за ванредне ситуације тренутно спроводи на нивоу Републике Србије.

У 2021. години на територији Зајечарског управног округа забележено је 515 пожара на отвореном простору, а од почетка 2022. године до данас догодило се 289 пожара на отвореном.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,391ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб