Timočka KrajinaBorOdržana sednica Nacionalnog saveta Vlaha Srbije u Boru

Održana sednica Nacionalnog saveta Vlaha Srbije u Boru

Grad Bor je danas bio domaćin još jedne sednice Nacionalnog saveta Vlaha Srbije. Prisutne je na početku same sednice pozdravio gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić koji je istakao da je saradnja sa Nacionalnim savetom Vlaha od izuzetnog značaja za Bor.

Sednicu je otvorio predsednik Nacionalnog saveta Vlaha Novica Janošević i predstavio izveštaj o radu u periodu od 1. januara 2020. godine do 30. septembra 2020. godine. Usvojene su odluke o izmeni i dopuni finansijskog plana za 2020. godinu, a usvojena je i odluka za podelu školskog pribora učenicima koji su se u školskoj 2020/2021 godini opredelili da kao izborni predmet pohađaju predmet: „Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture”.

„Pripadnici Vlaške nacionalne manjine, koji u gotovo svim borskim selima čine većinu, mogu biti ponosni što žive u takvom okruženju. Aktivnosti članova Nacionalnog saveta Vlaha su usklađene sa aktuelnom epidemiološkom situacijom. Većina tradicionalnih kulturnih manifestacija iz tog razloga nije održana, ali je zato rad saveta usmeren ka promociji obrazovanja i informisanju pripadnika vlaške nacionalne manjine”, naglasio je na sastanku predsednik Nacionalnog saveta Vlaha Novica Janošević.

Saradnja između nacionalnog saveta Vlaha i lokalne samouprave ocenjena je kao odlična jer je, prema rečima čelnika lokalne samouprave, grad Bor multinacionalna sredina koja poštuje prava svih nacionalnih manjina.

„Poznato je da je Bor prava multietnička sredina koja uvek zahteva da se poštuju interesi svih sugrađana koji žive na području našeg grada, a sada smo imali priliku da, od ljudi koji se zalažu za unapređenje položaja Vlaha, čujemo šta je to što je potrebno da grad Bor preduzme kako bi se poboljšao kvalitet života naših sugrađana koji pripadaju vlaškoj nacionalnoj manjini, ali i da zajedno planiramo neke buduće aktivnosti”, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Aleksandar Milikić.

Dodao je i da je grad Bor izrastao na temeljima međusobne saradnje i razumevanja građana bez obzira na to odakle dolaze, kao i da će težiti tome da se ta tradicija nastavi i u narednom periodu.

Sastanak predstavnika Nacionalnog saveta Vlaha i predstavnika gradske vlasti u Boru počeo je minutom ćutanja u spomen na preminulog zamenika predsednika ovog saveta Dalibora Orsovanovića.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

22,244PratilacaLajkuj
3,591PratilacaZaprati
1,282PratilacaZaprati
113PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x