Тимочка КрајинаЗајечарОдржана седница Штаба за ванредне ситуације града Зајечара: Донета Наредба о хитном...

Одржана седница Штаба за ванредне ситуације града Зајечара: Донета Наредба о хитном предузимању превентивних мера заштите од пожара на отвореном простору

Одржана седница Штаба за ванредне ситуације града Зајечара: Донета Наредба о хитном предузимању превентивних мера заштите од пожара на отвореном простору
Фото: Град Зајечар

Одржана је 85. седница Штаба за ванредне ситуације града Зајечара, на којој је донета Наредба о хитном предузимању превентивних мера заштите од пожара на отвореном простору и Закључак о подношењу Извештаја о хитном предузимању превентивних мера заштите од пожара на отвореном простору Одељењу за ванредне ситуције у Зајечару.

На састанку се могло чути да је од почетка фебруара месеца на територији Републике Србије евидентирано укупно 1.492 пожара на отвореном простору, што је енормно повећање у односу на исти период прошле године када је оваквих пожара било 226. Само током викенда на територији Републике Србије евидентирано је 466 пожара на отвореном простору, док је прошле године у истом периоду било 60 ових пожара.

На локализацији и ликвидацији пожара на отвореном простору само у току фебруара месеца евидентирано је 3.795 ангажовања припадника ватрогасно- спасилачких јединица са 519 ватрсасних возила. Ангажовање оволиког броја припадника и возила директно утиче на смањење мобилности ватрогасно -спасилачких јединица за реаговање на осталим ванредним догађајима и стварање великих материјалних и финансијских трошкова МУП -у Републике Србије.

Законом о заштити од пожара (члан 50.) забрањено је спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака и за то је запрећена казна за правна лица од 300.000 до 1.000.000.000 динара, а за физичка лица 10.000 динара.

Такође, чланом 46. истог закона забрањено је ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у скпаду са прописаним мерама заштите од пожара. За непоштовање ове одредбе закона запрећена је казна за физичка лица од 10.000 до 50.000 динара, речено је на састанку у Градској управи Зајечар.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб