Timočka KrajinaBorOdržana tradicionalna manifestacija 28. „Dani Brestovačke banje” (FOTO + VIDEO)

Održana tradicionalna manifestacija 28. „Dani Brestovačke banje” (FOTO + VIDEO)

28. „Dani Brestovačke banje”

Tradicionalna manifestacija 28. „Dani Brestovačke banje” održana je u Brestovačkoj Banji kod Bora.

28. „Dani Brestovačke banje”

28. „Dani Brestovačke banje”

Kao i svake godine, priređen je bogat program za sve posetioce manifestacije.

28. „Dani Brestovačke banje”

Manifestacija je počela takmičenjem u pripremanju tradicionalne hrane „Zlatne ruke“ u banjskom parku i prodajnom izložbom suvenira, rukotvorina i predmeta starih zanata.

28. „Dani Brestovačke banje”

Takođe, priređena je Inscenacija – Dolazak knjaza Miloša Obrenovića sa bratom Jevremom Obrenovićem i baronom Johanom Herderom u Brestovačku Banju.

Glumac Boban Stepić – Miloš Obrenović

„Drago mi je što vas vidim u ovolikom broju i što se svake godine okupljate da me dočekate”, poručio je knjaz Miloš Obrenović.

U ulozi knjaza Miloša Obrenovića bio je glumac Boban Stepić, u ulozi Jevrema Obrenovića bio je glumac Lepomir Ivković, a ulogu barona Johana Herdera tumačio je glumac Mihailo Nestorović.

28. „Dani Brestovačke banje”

28. „Dani Brestovačke banje”

U okviru programa, nastupila su i kulturno-umetnička društva: KUD „Bor” iz Bora, Ansambl „Srce” iz Prokuplja, Folklorna sekcija iz Merošine, KUD „Novo Selište” iz Bora, KUD „Luka” iz Luke, kao i polaznici škole tradicionalnih duvačkih instrumenata Centra za kulturu Bor i vokalni i instrumentalni solisti.

28. „Dani Brestovačke banje”

Posetioci su mogli da razgledaju i stalne izložbene postavke „Brestovačka Banja u doba Kneza Miloša” i „Kneževo kupatilo”. Ove godine obeležen je i veliki jubilej – 185 godina od izgradnje konaka kneza Miloša.

28. „Dani Brestovačke banje”

Grad Bor nastoji da podrži različite manifestacije kako bi se obogatio turistički potencijal Bora.

Boban Stojanović – pomoćnik gradonačelnika Bora

„Ovo je manifestacija koja se decenijama odvija u našoj Banji. Ove godine je veliki jubilej, 185 godina od kada je napravljen Konak kneza Miloša Obrenovića, tako da je tim pre veći značaj manifestacije ove godine. Imajući u vidu da ima mnogo posetilaca koji dolaze iz ostalih gradova, kao i mnogo izlagača iz cele Srbije, ova manifestacija ima veliki značaj. Ovo je jedina banja u Srbiji u kojoj su dve dinastije podigle svoje zadužbine, i Karađorđevići i Obrenovići. Turizam ima velikog potencijala u Boru, a mi iz Gradske uprave se trudimo da oplemenimo sve prirodne potencijale i predstavimo turistima”, istakao je Boban Stojanović, pomoćnik gradonačelnika Bora.

28. „Dani Brestovačke banje”

Bor je sve više vidljiviji na turističkoj mapi Srbije, kazala je Bobana Gramić, v.d. direktora Turističke organizacije Bora.

Bobana Gramić – v.d. direktora Turističke organizacije Bor

„Trudimo se da sve naše lokalitete kroz manifestacije dodatno promovišemo, tako da smo se potrudili da na svakom lokalitetu organizujemo po neki događaj. Cilj je da ovaj kraj dodatno promovišemo i da budemo vidljiviji na turističkoj mapi Srbije”, rekla je Gramić.

Manifestacija je završena paljenjem Preobraženjske vatre i koncertom Marka Luisa.

28. „Dani Brestovačke banje”

Organizator je Ustanova „Centar za kulturu grada Bora”, suorganizatori su Turistička organizacija „Bor”, Muzej rudarstva i metalurgije i „Srpska Kruna” – Brestovačka Banja, uz tehničku podršku Javno-komunalnog preduzeća grada Bora, a pokrovitelj manifestacije je Grad Bor.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Bora. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,123PratilacaLajkuj
4,154PratilacaZaprati
1,245PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx