Тимочка КрајинаЗајечарОдржано предавање о штетности психоактивних супстанци у ОШ „Хајдук Вељко” у Зајечару

Одржано предавање о штетности психоактивних супстанци у ОШ „Хајдук Вељко” у Зајечару

Одржано предавање о штетности психоактивних супстанци у ОШ „Хајдук Вељко” у Зајечару

У Основној школи „Хајдук Вељко” у Зајечару одржано је предавање о штетности психоактивних супстанци. Предавање је одржала др Санела Радисављевић – специјалиста ургентне медицине.

Предавању су присуствовали ученици осмог разреда и њихови родитељи.

Све више младих, како у свету, тако и у Србији, суочава се са проблемом конзумирања дизајнерских дрога. Реч је о мешавини више супстанци, а дизајнерске дроге најчешће се праве у кућним условима. Поједини рецепти лако су доступни омладини, а могу се наћи и на интернету, најчешће преко друштвених мрежа.

„Организовано је предавање за ученике осмог разреда и њихове родитеље о коришћењу психоактивних супстанци. Предавање је било јако успешно и ово је први пут организовано као сусрет генерација и размена знања између ученика и родитеља. Било ми је интересантно да родитељи уоче из самог разговора са децом шта они знају, а и деца да родитељи нису баш тако неинформисани… И на неки начин заједно дођемо да решења загонетке која су то нова искушења и трендови који стоје у одрастању деце и како можемо са нашим искуством да им помогнемо да избегну замке тинејџерског доба. Оно што ме радује јесте да су ми сви обећали да нећемо да се видимо у Ургентном и да су заједно са родитељима отишли задовољни. Моја улога као лекара је да им објасним штетност психоактивних супстанци, поготово ових нових које су на тржишту и које могу утицати и на губитак живота и колико могу имати такве ствари последице у њиховом животу и даљем сазревању. Родитељима је представљено како да препознају прве знаке зависности, јер истраживања показују да тек после две године, родитељ препозна знаке проблема код детета. Моја прва сарадња када су кренула предавања била је са овом школом и велика захвалност директорки Сузани која је све лепо организовала”, истакла је доктор Санела Радисављевић, специјалиста ургентне медицине.

Млади данас много брже сазнају о психоактивним супстанцама, јер постоји доступност информација преко интернета. На интернету су углавном полуинформације које могу да се злоупотребе. Тако да млади треба да се обрате институцијама и лекарима уколико имају неки проблем, јер решење неће наћи на интернету. Такође, у савременом свету све је чешћа доступност дизајнерских дрога. Дизајниране дроге су веома опасне, стварају различите сметње на психичком пољу као што су: честе конфузије, дезорјентације, анксиозност, напетост, замагљен вид, осећај хладноће, лупање срца.

Предавању су присуствовале и директорка ОШ „Хајдук Вељко” Зајечар Сузана Крстић и наставница биологије Драга Марковић.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,849ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб