Timočka Timočka
Početna / Vesti / Održano „Pretfestivalsko veče nove poezije Adama Puslojića” u zaječarskom pozorištu
„Pretfestivalsko veče nove poezije Adama Puslojića” u zaječarskom pozorištu

Održano „Pretfestivalsko veče nove poezije Adama Puslojića” u zaječarskom pozorištu

Uoči 29. Međunarodnog pozorišnog festivala „Dani Zorana Radmilovića”, u zaječarskom pozorištu sinoć je održano „Pretfestivalsko veče nove poezije Adama Puslojića”, našeg istaknutog književnika i književnog prevodioca. Predstavljena je najnovija zbirka pesama ovog umetnika, pod nazivom „Teslamentarno” koju je prošle godine publikovala izdvačka kuća „Filip Višnjić”.

Bratislav Milanović — pesnik

„Adam Puslojić u ovoj svojoj novoj knjizi ’Teslamentarno’ naliči putniku koji je odavno pripravan za konačno putovanje. Prikupio je sve svoje mentalne snage i sada spokojno premerava poslednje trenutke ovde, spreman da se otisne i krene uvis. Jasno mu je da taj put samo tamo vodi, prema zemaljskom nebu. Ali pred odlazak treba obaviti niz poslova koji se svode na jedan: popisati svaku sitnicu koja je činila važnu česticu u ustrojstvu sveta koji pesnik vidi u svom, uslovno rečeno, poslednjem času”, istakao je pesnik Bratislav Milanović.

„Pretfestivalsko veče nove poezije Adama Puslojića” u zaječarskom pozorištu

Učesnici književne večeri bili su i Vidak Maslovarić, Vlasta Mladenović, Dragoljub Firulović i Višeslav Živanović. Prikazan je film „Dva Homera u Krajini” koji govori o književnicima Adamu Puslojiću i Tomislavu Mijoviću, koji je prisustvovao književnoj večeri. Pored autora stihove poezije Adama Puslojića govorili su glumci zaječarskog pozorišta Viktorija Arsić i Miloš Đuričić.

„Pretfestivalsko veče nove poezije Adama Puslojića” u zaječarskom pozorištu

Direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić uručio je statuetu Zorana Radmilovića Adamu Puslojiću ističući da je on jedan od retkih ljudi koji je dobro poznavao Radmilovića, drugovao sa njim i sarađivao u više projekata.

Adam Puslojić — pesnik

„Dragi prijatelji, voljeni moji Timočani i Krajinci, poštovana Srbijo, večeras smo ovde jedan rod, srpski rod i jedna familija, porodica velikog Zorana Radmilovića. Pošto smo uvertira za znameniti festival u počast onoga koji je najveći glumac na našim prostorima ikada rođen, dozvolite mi samo 23 sekunde ćutanja za Zorana, jer je toliko teška ljudska duša”, rekao je Puslojić, i odao poštu bardu našeg glumišta

Adam Puslojić je autor brojnih zbirki pesama koje objavljuje od 1967. godine, a objavio je i 70-tak knjiga prevoda sa rumunskog i ruskog jezika. Njegove pesme u prevodu su objavljenje u Rumuniji, Italiji, Makedoniji, Francuskoj, Rusiji, Nemačkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Maleziji, Belorusiji, Moldaviji… Puslojić je član Udruženja književnika Srbije i udruženja književnih prevodilaca Srbije kao i Srpskog PEN centra. Počasni je član Akademije Rumunije. Dobitnik je brojnih književnih i prevodilačkih nagrada i priznanja, u Srbiji, Rumuniji, Italiji, Nemačkoj i Makedoniji. Osnivač je i član umetničkog udruženja Krajinski klub.

Možda će Vas zanimati

Žene šetaju u jaknama

U Srbiji pad temperature, najhladniji dani od početka zime

U Srbiji umereno do potpuno oblačno i hladno, ponegde sa snegom. Više padavina očekuje se …

Timočka Krajina — COVID-19

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – 15.01.2021.

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – petak, 15.01.2021.ZAJEČARNa osnovu 58 novoobrađenih PCR i AG …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica