ВестиОЈТ Зајечар: Посебно саопштење за јавност

ОЈТ Зајечар: Посебно саопштење за јавност

Основно јавно тужилаштво Зајечар

Како не би било погрешних интерпретација обавештења која грађани свакодневно примају преко средстава јавног информисања, Основно јавно тужилаштво у Зајечару огласило се посебним саопштењем које се односи на кривичне прописе који имају за циљ кажњавање учиниоца кривичних дела у вези са мерама ради спречавања ширења вируса COVID-19.

Саопштење преносимо у целости:

Поштовани грађани,
како не би било погрешних интерпретација обавештења која грађани свакодневно примају преко средстава јавног информисања, даћу кратак преглед кривичноправних прописа који имају за циљ кажњавање учиниоца кривичних дела у вези са мерама ради спречавања ширења вируса COVID-19.

Пре свега, свако удаљавање из самоизолације сматра се кривичним делом непоступања по здравственим прописима за време епидемије из чл. 248 КЗ, притом ту имамо две ситуације:

  1. Самоизолација грађана који су допутовали из иностранства – Донета је Одлука Владе Републике Србије којом је COVID-19 проглашена заразном болешћу и која је више пута допуњавана и на основу које су сви грађани из те категорије обавезни да се изолују доласком у месту свог пребивалишта. Такође, да се одмах јаве, по упуту санитарног инспектора на граничном прелазу, који може бити у усмено или писменој форми, надлежном заводу за јавно здравље, а који даље предузима мере и води евиденцију лица у самоизолацији.
  2. Самоизолација грађана, у земљи, а који су били у контакту са оболелима – По утврђивању да је нека особа оболела од вируса COVID-19 и сазнања са ким је та особа била у контакту, његови контакти се, од стране надлежног завода за јавно здравље упућују на самоизолацију у просторијама њиховог становања.

Термин „самоизолација“ у напред наведеним случајевима сматра се кућном изолацијом у трајању од 28 дана у ком периоду лице не сме да, из било ког разлога, осим хитног медицинског стања, напушта просторије боравка. Хитно медицинско стање представља драстично погоршање здравственог стања и тада се позива надлежна медицинска служба ради доласка код оболелог.

Уколико се утврди да грађани крше напред наведене мере самоизолације надлежно тужилаштво ће издати налог полицији ради хапшења и привођења тих лица, а затим биће предложено и одређивање притвора према њима. Ово из разлога што су прекршили здравствене мере, односно прописе донете у време епидемије и чији је циљ да се заштите сви грађани од заразе.

За ово кривично дело предвиђена је казна затвора до 3 године или новчана казна, а када се одреди притвор, та лица, са територије надлежности ОЈТ Зајечар, се одмах упућују у притворску јединицу у Пироту.

Такође затвором до 3 године казниће се лице које не поступи по Одлукама за сузбијање или спречавање ове заразне болести, па услед тога дође до преношења заразне болести. Уколико, услед преношења заразне болести, наступи смрт једног или више лица, а болест је намерно преношена, казниће се затвором од 2 до 12 година.

Лица која крше полицијски час или лица којима је забрањен излазак, Наредбом Министра унутрашњих послова о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Србије кажњавају се прекршајно, сходно Уредби о прекршају за кршење Наредбе Министра унутрашњих послова о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Србије коју је донела Влада Републике Србије, новчаном казном од 50.000,00 до 150.000,00 динара.

Што се тиче осталих кривичних дела која нису повезана са угрожавањем здравља људи, ако су извршена у време проглашеног ванредног стања, тужилаштво сматра да је такво извршење отежавајућа околност за учиниоца и предлагаће се строжије казне.

Основни јавни тужилац у Зајечару, Славиша Димитријевић.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб