ВестиОПАСАН ТРЕНД: Беле тетоваже су хит овог лета

ОПАСАН ТРЕНД: Беле тетоваже су хит овог лета

Бела тетоважа — Опекотина од сунца

Повремено се појави понеки тренд који није баш добар за здравље. Овај нови је потпуно другачији — и опаснији је него што мислите.

Беле тетоваже, тј. облици настали опекотинама од сунца, нови су хит који не би требало да пробате.

Да би направили белу тетоважу, људи ставе неки предмет на кожу, а онда се тако сунчају, без заштитне креме. Kада склоне предмет, остану им „шаре“ на кожи које су заправо опекотине од сунца, а које су као привремена тетоважа.

На пример, овако:

Можда то делује као безазлена забава, али није ни најмање безазлена — ове беле тетоваже, тј. опекотине од сунца излажу људе великом ризику оболевања од рака коже.

„Да би се бела тетоважа видела, морате да оштетите околно ткиво толико да доста потамни или изгори. И тамњење и опекотине коже су погубни за здравље. То су знаци да кожа прима ултравиолетно зрачење, чиме се повећава ризик оболевања од рака коже, убзрава се старење, што значи више бора, флека од сунца, губитак колагена“”, објашњава дерматолог др Рејчел Назариан.

Професорка дерматологије др Дебра Џејлимен објашњава да „намерно излагање коже сунцу без заштитне креме оштећује ДНK у ћелијама“.

„Не само да то доводи до убрзаног старења коже, већ и излажете себе ризику од рака коже”.

Послушајте дерматологе и не прикључујте се овом тренду, већ свакодневно користите крему са СПФ фактором — нанесите је пола сата пре изласка из куће и не заборавите да намажете усне, очне капке, уши и друге делове тела које људи често „прескачу“.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,790ПратилацаЛајкуј
4,388ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб