Тимочка КрајинаЗајечарОрганизовано „Прело” у Николичеву (ФОТО + ВИДЕО)

Организовано „Прело” у Николичеву (ФОТО + ВИДЕО)

„Прело” у Николичеву

Како би очували традицију и старе занате, жене из зајечарског села Николичева, као и представнице Удружења жена организовале су „Прело” или „седељку“, на којој су правиле производе од вуне.

„Прело” у Николичеву

Манифестација „Прело” организована је у Николичеву с циљем да се очува традиција израда предмета од вуне, истиче Даница Кржановић из Николичева.

Даница Кржановић из Николичева

„На иницијативу Ивана Јовића организовали смо ’Прело’ или ‘седељку’. Циљ је да прикажемо ручне радове да наша будућа поколења виде шта се некад радило, како се радило и због чега се радило. Ту су жене из Удружења жена које су прихватиле ову иницијативу, а имамо: ручно влачење вуне, предење на преслици, врткање када се спајају две нити, имамо плетење, везење, хеклање и већина ручних радова је овде заступљено”, казала је Кржановић.

„Прело” у Николичеву

Од вуне може да се направи сваки одевни предмет, а могу и предмети за кућу, поручила је Биљана Дурмић из Николичева.

Биљана Дурмић из Николичева

„Од вуне може да се направи сваки одевни предмет, а могу и предмети за кућу. Да би се стигло до коначног производа, вуна прво треба да се опере, затим да се влача и онда предиво се спајају у нити и добијамо клубе од кога можемо да плетемо разне одевне предмете. Највише су се ткале поњаве које су се користиле за подове или уместо ћебади. До данашњег дана сачувало се плетиво углавном чарапе за зиму, јелече, прслуци, џемпери. Вуна је природан материјал који не штети, нема алергије и то треба да се очува, јер на тај начин чувамо традицију”, рекла је Дурмић.

„Прело” у Николичеву

Обично свако женско дете учи предење вуне од детињства, објашњава још једна мештанка Николичева Дафина Новаковић.

Дафина Новаковић из Николичева

„Обично свако женско дете учи предење вуне од детињства. То је занимљиво за девојчице које се угледају на своје баке и маме. Ја овде радим мотање клупка, врткање два конца или више да би тканина била што јача, онда креће плетење џемпера, прслука, чарапа, онда долази ткање где се спајају више боја и ту стварно треба бити мајстор свог заната”, каже Новаковић.

„Прело” у Николичеву

Јагодинка Драгић из Николичева бави се обрадом вуне више од 15 година.

Јагодинка Драгић из Николичева

„Бавим се овим око 15 година. Битно је да млади наставе ову традицију, али њих то више не занима”, додала је Драгић.

„Прело” у Николичеву

„Прело” у Николичеву

„Прело” у Николичеву

Вуна има природну особину регулисања температуре. Производ од вуне садржи у односу на укупну запремину до 85 одсто од ваздуха, а то својство му омогућава да добро греје. Нажалост, млади се у данашње време не баве овим старим занатом, тако да су предмети од вуне све мање налазе.

Овај медијски садржај суфинансиран је од стране Града Зајечара. Ставови изражени у подржаном медијском пројекту, нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб