Timočka KrajinaZaječarOrganizovano „Prelo” u Nikoličevu (FOTO + VIDEO)

Organizovano „Prelo” u Nikoličevu (FOTO + VIDEO)

„Prelo” u Nikoličevu

Kako bi očuvali tradiciju i stare zanate, žene iz zaječarskog sela Nikoličeva, kao i predstavnice Udruženja žena organizovale su „Prelo” ili „sedeljku“, na kojoj su pravile proizvode od vune.

„Prelo” u Nikoličevu

Manifestacija „Prelo” organizovana je u Nikoličevu s ciljem da se očuva tradicija izrada predmeta od vune, ističe Danica Kržanović iz Nikoličeva.

Danica Kržanović iz Nikoličeva

„Na inicijativu Ivana Jovića organizovali smo ’Prelo’ ili ‘sedeljku’. Cilj je da prikažemo ručne radove da naša buduća pokolenja vide šta se nekad radilo, kako se radilo i zbog čega se radilo. Tu su žene iz Udruženja žena koje su prihvatile ovu inicijativu, a imamo: ručno vlačenje vune, predenje na preslici, vrtkanje kada se spajaju dve niti, imamo pletenje, vezenje, heklanje i većina ručnih radova je ovde zastupljeno”, kazala je Kržanović.

„Prelo” u Nikoličevu

Od vune može da se napravi svaki odevni predmet, a mogu i predmeti za kuću, poručila je Biljana Durmić iz Nikoličeva.

Biljana Durmić iz Nikoličeva

„Od vune može da se napravi svaki odevni predmet, a mogu i predmeti za kuću. Da bi se stiglo do konačnog proizvoda, vuna prvo treba da se opere, zatim da se vlača i onda predivo se spajaju u niti i dobijamo klube od koga možemo da pletemo razne odevne predmete. Najviše su se tkale ponjave koje su se koristile za podove ili umesto ćebadi. Do današnjeg dana sačuvalo se pletivo uglavnom čarape za zimu, jeleče, prsluci, džemperi. Vuna je prirodan materijal koji ne šteti, nema alergije i to treba da se očuva, jer na taj način čuvamo tradiciju”, rekla je Durmić.

„Prelo” u Nikoličevu

Obično svako žensko dete uči predenje vune od detinjstva, objašnjava još jedna meštanka Nikoličeva Dafina Novaković.

Dafina Novaković iz Nikoličeva

„Obično svako žensko dete uči predenje vune od detinjstva. To je zanimljivo za devojčice koje se ugledaju na svoje bake i mame. Ja ovde radim motanje klupka, vrtkanje dva konca ili više da bi tkanina bila što jača, onda kreće pletenje džempera, prsluka, čarapa, onda dolazi tkanje gde se spajaju više boja i tu stvarno treba biti majstor svog zanata”, kaže Novaković.

„Prelo” u Nikoličevu

Jagodinka Dragić iz Nikoličeva bavi se obradom vune više od 15 godina.

Jagodinka Dragić iz Nikoličeva

„Bavim se ovim oko 15 godina. Bitno je da mladi nastave ovu tradiciju, ali njih to više ne zanima”, dodala je Dragić.

„Prelo” u Nikoličevu

„Prelo” u Nikoličevu

„Prelo” u Nikoličevu

Vuna ima prirodnu osobinu regulisanja temperature. Proizvod od vune sadrži u odnosu na ukupnu zapreminu do 85 odsto od vazduha, a to svojstvo mu omogućava da dobro greje. Nažalost, mladi se u današnje vreme ne bave ovim starim zanatom, tako da su predmeti od vune sve manje nalaze.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,191PratilacaLajkuj
4,185PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub